Nova deonica auto-puta u Bosni i Hercegovini

Uskoro počinje izgradnja nove sekcije auto-puta Vc u Bosni i Hercegovini. Nova deonica auto-puta će se prostirati između tačaka Medakovo i Ozimice. Ova deonica je deo Vc koridora, a izgradnja će koštati 360 miliona eura i trajati manje od tri godine, odnosno 30 meeseci. Na tenderu za izvođača radova postupak je dodijeljen turskoj kompaniji Cengez.

Ova deonica autoputa će biti dugačka 21,3 kilometara, a finansira se iz zajma Evropske Investicione Banke. Predstavnici vlasti BiH se nadaju da će ovaj deo puta biti završen do 2025. godine. Zajedno sa drugim deonicama će biti sastavni deo puta koji će povezati Sarajevo i Doboj.

Nova deonica auto-puta će poboljšati povezanost i mobilnost unutar BiH ali i na regionalnom nivou. Budući koridor Vc bi trebalo da poveže Budimpeštu, Sarajevo i Jadransku obalu, preko Hrvatske i Osijeka. Uz to, posredno će povezati i Sarajevo sa koridorom 10 i Beogradom. Ali i sa Banja Lukom, s obzirom da je auto-put od Doboja do Banja Luke već izgrađen. Tako će nova deonica olakšati transport robe i putnika između gradova unutar regiona, ali i pozitivno uticati na razvoj turizma i trgovine.

Ovo je samo jedan od projekata koji su deo šireg plana modernizacije i poboljšanja infrastrukture u Bosni i Hercegovini. Takođe se planira i izgradnja drugih deonica auto-puta od Sarajeva ka Tuzli, Brčkom i Bijeljini, kao i od Sarajeva ka Višegradu.

Povezane vesti