Izazov za ANPR – Neobične tablice širom sveta

neobične tablice

Adaptive Recognition softver Carmen® ANPR, sposoban je da prepozna registarske tablice svih tipova. Neobične tablice se mogu snimiti u formi slike i obraditi pomoću kamera za automatsko prepoznavanje registarskih tablica i softvera za identifikaciju vozila i vozača. Kada su u pitanju standardne tablice, prepoznavanje je obično lako za ALPR softver. Pod povoljnim osvetljenjem i vremenskim uslovima moguće je postići skoro 100% ANPR tačnosti.

Međutim, registarske tablice mogu se naći u mnogim formama i oblicima. U ovom članku prikupili smo neke od najneobičnijih i najegzotičnijih registarskih tablica na svetu sa kojima se ANPR profesionalci moraju suočiti. Deluju drugačije, ali imaju jednu zajedničku stvar: predstavljaju značajan izazov za svaki ALPR projekat. Hajde da ih pogledamo jednu po jednu.

Neprepoznatljivi oblik

Kanada

Prve u nizu neobičnih registarskih tablica su kanadske. I to u obliku polarnog medveda. Malo su manje od tradicionalnog pravougaonog formata. Međutim, ANPR softver se može naučiti da prepozna ovaj oblik i obradi znakove i brojeve koji mogu identifikovati vozilo.

U stvari, sofisticirani ALPR softver se čak i ne oslanja isključivo na oblik registarske tablice. On obavlja složenija ispitivanja slike, kao što su raspored znakova i sintaksa. Druga ANPR rešenja razlikuju oblik tablice i pozadinu na osnovu kontrasta.

Jedinstveni raspored

Japan

U Japanu oblik registarske tablice nije jedinstven. Raspored znakova u više redova je ono što izaziva najveću glavobolju kod japanskih tablica. Štaviše, tablice sadrže znakove kanji i hiragana, koji označavaju kancelariju koja je izdala tablicu i vozilo, respektivno. Da stvari budu komplikovanije, registarske oznake za posebna vozila dolaze sa jiko-shiki – svetlećim karakterima. Definitivno noćna mora za softver za prepoznavanje tablica.

Ujedinjeni Arapski Emirati

U Ujedinjenim Arapskim Emiratima, vozila koja pripadaju konzulatima imaju veoma različite registarske tablice od automobila u privatnom vlasništvu. Ove tablice obično sadrže kombinaciju arapskih znakova i latiničnih brojeva koji su predstavljeni na heksagonalnom obliku. Međutim, spoljni marker žute boje takođe igra ulogu, pomažući softveru da identifikuje tip tablice.

U naprednom ANPR softveru kao što je Carmen®, korisnici mogu da navedu da li žele da prepoznaju latinične ili arapske znakove, ili oboje. To znači da bez obzira na skup znakova na tablici, ANPR engine će ga garantovano ispravno prepoznati.

Lokalni karakteri

Iran

Na prvi pogled, iranske registarske tablice izgledaju slične evropskim. Međutim, ne koriste ni arapske ni latinične znakove. Napisane su na persijskom, što ih čini jedinstvenim i izazovnim za čitanje.

Tablice su podeljene u dve zone. Primarni identifikatori nalaze se u sredini, dok je reč „Iran“ napisana na persijskom, iznad dodatna dva numerička identifikatora sa desne strane. Srećom, persijski je jezik koji Carmen® može lako da interpretira u podatke.

Nepal

U Nepalu su pre 2020. godine registarske tablice kao što je ova iznad bile standardne. Ove registarske tablice su posebne iz najmanje tri razloga. Prvo, sadrže nepalske znakove. Drugo, imaju crvenu pozadine. I na kraju, ofarbane su na vozilu u stilu hromiranih „V” kadilaka iz 1950-ih.

Bangladeš

Kao što smo videli, lokalni znakovi na registarskim tablicama mogu načiniti automatsko prepoznavanje tablica izazovnim. Za registarske tablice Bangladeša koje koriste bengalsko pismo, ove poteškoće nadmašuje jedinstvena distribucija identifikatora.

Ova registarska tablica izdata 2019. godine sadrži dva reda. Dok prvi red prikazuje grad registracije i slovo za kategoriju vozila, drugi ima dvocifreni broj, koji takođe predstavlja kategoriju vozila, kao i četvorocifreni jedinstveni identifikator. Jedinstveni identifikatori su prisutni u obliku četvorocifrenog broja. Bela pozadina registarske tablice pokazuje da ovaj primer tablice pripada vozilu u privatnom vlasništvu. Javna vozila se izdvajaju zelenom pozadinom.

Inače, u Bangladešu se registarska tablica dodeljuje vozilu i traje dok isto ne završi u otpadu. Zato je zadnja registarska tablica trajno pričvršćena za automobil. Ovo nije problem za većinu ALPR softvera: oni takođe mogu identifikovati registarske tablice na prednjem ili zadnjem delu vozila.

Napredne kombinacije

Etiopija

Registarske tablice iz Etiopije kombinuju izazove sa japanskih i iranskih tablica. Korišćenje naslaganih znakova i slova jezika jedinstvenog za region.

Pored toga, karakteri na tablicama potiču iz Ge’eza, jezika koji se koristi isključivo u liturgijske svrhe. Ipak, prisutan je na svim etiopskim registarskim tablicama od 1942.

Najnovija serija tablica — uvedena 2002. godine — sadrži i latinične znakove za označavanje regiona ili autonomnog grada u kojem je izdata. Primer na slici prikazuje registarsku tablicu izdatu za vozilo koje koristi Afrička unija (AU) koja predsedava u glavnom gradu Etiopije Adis Abebi, a koje je ispravno prepoznao ANPR softver.

Znakovi iz više različitih alfabeta

Saudijska Arabija

Registrske tablice koje izdaje vlada Saudijske Arabije podeljene su na 4+1 ćelije. Gornje dve ćelije sadrže brojeve i znakove na arapskom, dok donje dve ćelije ponavljaju istu kombinaciju na latinici.Dok peta ćelija sadrži zvaničnu skraćenicu države, KSA, i simbol koji predstavlja kategoriju vozila. Ovo poslednje je takođe predstavljeno i bojom pozadine ćelije.

Glavni izazov za ANPR profesionalce koji se suočavaju sa saudijskim registarskim tablicama je da snime sve informacije na tablici. Latinične i arapske znakove, brojeve i boju pozadine koja predstavlja tip vozila.

Različite boje pozadine za vlasti i stanovnike

Tajland

Na Tajlandu, vladina tela, kao što su Kralj, Biro kraljevskog doma, kraljevska tajlandska policija i kraljevske oružane snage, ne potpadaju pod nadležnost Odeljenja za kopneni saobraćaj Tajlanda. Vozila ovih institucija ponekad sadrže prefikse ili ambleme.

Ovaj primer prikazuje registarsku tablicu oružanih snaga koja sadrži samo tajlandske znakove, bez ijednog broja. Posebna crna boja pozadine ukazuje da se vozilo ne koristi za borbe.

Zaključak

Pregledali smo neke od najneobičnijih i ponekad šokantnih registarskih tablica na svetu i videli zašto one predstavljaju izazov za ANPR projekte. Iako mogu izgledati kao fotošopovani, verujte, 100% su stvarni.

Zahvaljujući naprednim funkcijama i kontinuiranom razvoju, većina ALPR softvera na tržištu, uključujući i Adaptive Recognition Carmen® FreeFlov, može da se nosi sa ovim izazovima. Nepoznati oblici, lokalni karakteri ili rasporedi u više redova: koliko god ove registarske tablice bile nekonvencionalne, rešenja za automatsko prepoznavanje registarskih tablica moraju da povuku sve potrebne podatke kada se suoče sa njima. Želite da saznate više o tome kako rade? Kontaktirajte Adaptive Recognition tim za više informacija.

Povezane vesti