Da li Balkanu treba mesec svesti o vožnji pod uticajem?

vožnja pod uticajem

Vožnja pod uticajem ostaje značajan problem širom sveta, a ponekad nam se čini da je na Balkanu posebno izražena. Zanimljiv koncept su pokrenule neke od država SAD-a gde je april proglašen mesecom svesti o vožnji pod uticajem.

U sklopu akcije organizuju se razne kampanje i radionice, a sve u cilju povećanja bezbednosti saobraćaja. Iako se može diskutovati o neophodnosti ovakvog projekta, potreba za edukacijom javnosti o opasnostima ovakve vožnje i promovisanjem odgovornog ponašanja u vožnji je svakako neophodna.

Mesec svesti o vožnji pod uticajem može da pruži fokusiranu platformu za dovođenje ovog pitanja u prvi plan pažnje javnosti. Takođe može stvoriti mogućnosti za saradnju između različitih zainteresovanih strana. Tako bi se ojačale mere sprovođenja i osnažila podrška institucijama u borbi protiv ovakvog ponašanja vozača.

Dodatno, ovavak projekat mogao bi da pruži podršku i resurse za žrtve nezgoda uzrokovanih ovakvom vožnjom. Takođe bi se mogla organizovati pomoć i za njihove porodice.

Svakako imperativ koji ostaje je dati prioritet bezbednosti na putevima i suzbijanju opasne vožnje, kao i isključivanje vozača koji se neodgovorno ponašaju iz saobraćaja. Bilo da se radi o o ovakvoj akciji ili drugim strategijama.

Problem veći nego što se misli

Samo u toku 2022. godine iz saobraćaja na teritoriji Srbije je isključeno nešto preko 60 hiljada vozača jer im je pronađen nedozvoljeni nivo alkohola u krvi. Zbog psihoaktivnih supstanci isključeno je 2500 vozača. Treba uzeti u obzir da je broj onih koji nisu otkriveni znatno veći.

Povezane vesti