Otvoren put Novi Beograd – Surčin

Saobraćajnica Novi Beograd – Surčin u subotu je svečano otvorena za javni saobraćaj. Novi put počinje od kružnog toka koji je izgrađen na kraju Vojvođanske ulice, a na drugom kraju se utapa u auto-put Miloš Veliki.

Iako se često pominje da je ovo nastavak samog auto-puta, treba biti svestan da to nije tako. Naime, ova saobraćajnica nema formu auto-puta po svojim karakteristikama. Na njoj postoji jedna raskrsnica sa semaforom a brzina je ograničena na 80 km/h.

Saobraćajnica ima po tri trake u smeru.

Nova saobraćajnica Novi Beograd – Miloš Veliki, biće koristan dodatak beogradskoj mreži puteva i omogućiće brži i lakši pristup autoputu.

Kašnjenje bez objašnjenja

Puštanje u saobraćaj bilo je najavljeno do kraja februara. Da li je uzrok kašnjenja preoptimistična procena ili drugi faktori ostalo je nerazjašnjeno.

Kolika je zapravo vremenska ušteda?

Otvaranje deonice Novi Beograd – Surčin pratile su tvrdnje da će vozači ovim putem uštedeti i do 15 minuta na putu do “Miloša Velikog”. Ipak, ukoliko uzmemo da je početna tačka mesto razdvajanja dva puta (petlja Tošin Bunar), razlika u vremenu putovanja postaje dosta manje od toga. Na novoj deonici prosto treba uzeti u obzir semafore, ograničenje brzine u gradu kao i ograničenje na samom putu.

Ipak, distanca koja se prelazi je 10 kilometara manja od dosadašnje, koja je vodila vozače skroz do puta za Novi Sad, a zatim obilaznicom.

U svakom slučaju, vrednost novog ulaza/izlaza iz grada opravdava ovu investiciju.

Povezane vesti