Nova pravila za gradski prevoz u Beogradu

gradski prevoz u beogradu

Pre nekoliko dana u medijima se pojavio dugo najavljivani plan za gradski prevoz u Beogradu. Posle više od decenije, sistem validatora odlazi u istoriju. I to nije sve kada su u pitanju promene u sistemu naplate.

Očajno stanje sistema gradskog prevoza

Godinama unazad različite kontroverze dešavale su se oko GSP-a i naplate javnog prevoza. Od tuče putnika sa komunalnim milicajcima, forsiranje ulaska na prednja vrata do malog broja autobusa. Koji god problem da možete da zamislite a da je vezan za gradski prevoz, u Beogradu se već desio.

Poseban fenomen koji se dešava, a verovatno je retkost u svetu, je da čak 85% putnika ne plaća prevoz. Iako kontrole nikada nisu prestale, iako je relativno lako kupiti kartu.

Za razloge ovakvog fijaska sistema naplate potrebna je duboka analiza. Nažalost, mi nismo u stanju da je uradimo, ali iz razgovora sa sugrađanima možemo naslutiti o čemu se radi.

“Autobus čekam 10-15 minuta, kada dođe, gužva je i često je autobus u lošem stanju. Leti klima ne radi, zimi ne radi grejanje. Zašto bih plaćao kartu, ne zaslužuju moje pare.” Kaže jedan od naših sagovornika.

Jedan od razloga loše naplate je sigurno i loš sistem kažnjavanja, koji se bazira pre svega na represiji. Pritom, gradskim službama je jako teško da kasnije naplate kazne za švercovanje. Putnici odbijaju da daju lične podatke i niko ništa ne može oko toga.

Višegodišnji nemar prema voznom parku, nije pomogao. Linije i broj vozila su isti kao i pre 15-20 godina. Iako je grad mnogo veći.

Pritom, grad plaća privatne prevoznike po pređenom kilometru a ne po prodatoj karti. Možda smo upravo tu našli razlog nedostatka autobusa u vršnim satima? Da ste vlasnik autobusa, da li biste ga radije uključili u saobraćaj u 5 popodne ili u 9 uveče ako ste isto plaćeni?

Šta se menja?

Ono što znamo od novina je ono što se tiče putnika. Menja se kompletan sistem naplate. Neće biti više validatora, grad će biti podeljen u dve umesto u četiri zone. Uz to, kontrola će funkcionisati drugačije.

Pre svega, neće biti više kontrolora, već će kontrolu vršiti komunalna milicija. A takođe zanimljiva promena je i da neće biti izbacivanja iz autobusa, već će putnik bez karte nastaviti da se vozi. Biće mu izdata doplatna karta, koja će mu važiti određeni vremenski period, a biće u obavezi da je kasnije plati. Sistem vrlo sličan naplati parkinga, gde kazna za neplaćanje zapravo nije kazna. Kada propustite da platite parking na vreme, parking servis vam izda “doplatnu kartu” i računa da ste platili parking ceo dan. Ako to ne platite u roku od 8 dana, parking servis vam šalje opomenu. A na kraju vaš slučaj predaje advokatu.

Pretpostavljamo da će i ovde sistem biti vrlo sličan, ako ne i isti.

Možda i najbitnija promena je pojeftinjenje prevoza. Karta za 90 minuta sada će koštati svega 50 dinara. Celodnevna 120 (prva informacija je bila 200 pa je i to izmenjeno), a nedeljna 1000 dinara.

Takođe će i mesečne karte biti jeftinije. Karta za jednu od zona biće 2500, a za obe 3500 dinara.

Osnovci, srednjoškolci i penzioneri će se voziti besplatno.

Kupovina preko SMS-a i aplikacije

Zanimljivo je da će jedan od novih načina plaćanja biti SMS, što je još jedna analogija sa parkingom. Najavljuje se da će biti moguće platiti kartu i putem aplikacije, na trafikama, prodajnim mestima. A definitivno više neće biti kupovine u autobusu.

Strategija i uticaj

Očigledno su ljudi iz gradske vlasti čvrsto rešili da uvedu koliko toliko reda u gradski prevoz. Trenutna situacija jednostavno nije održiva. Tako niska naplata zapravo najviše košta građane, jer kroz poreze i ostale namete, preko gradskog budžeta, se finansira GSP Beograd kao gubitaš. Tako da su građani koji plaćaju karte u principu višestruko kažnjeni za odgovorno ponašanje.

Odatle i drastično smanjenje cena. Takav ponor kakav je samo 15% naplate jako je teško preokrenuti i biće potrebno mnogo energije i truda da se situacija promeni. Ipak, sa ovakvim radikalnim odlukama, gradska vlast mora da istraje i isprati ih i drugim merama.

Idealna situacija bi bila da se sada dodatno uloži u autobuse i infrastrukturu. Dodavanje žutih traka i kupovina dodatnih kapaciteta (autobusa, trolejbusa, tramvaja) još više bi načinilo gradski prevoz atraktivnim.

Zamislite gradski prevoz u Beogradu, koji je redovan, neopterećen i brži od automobila? Moguće je. A kada se to desi, neće nam teško pasti ni neminovno povećanje cena te usluge.

To bi dalje uticalo na broj privatnih vozila u svakodnevnom saobraćaju, samim tim i na gužve i zagušenja. Da, to je sve daleko, ali moramo verovati da je moguće da bismo tako nešto i ostvarili.

Povezane vesti