Kako ostati bezbedan na motoru

motociklista

Vožnja motocikla može biti uzbudljivo iskustvo, ali takođe nosi određene rizike. Prema Nacionalnoj upravi za bezbednost saobraćaja na autoputu (NHTSA), verovatnoća da će motociklista poginuti u sudaru je oko 27 puta veća nego kod putnika u putničkim vozilima.

Da biste osigurali svoju bezbednost dok vozite motocikl, neophodno je da se pridržavate nekoliko vrlo važnih smernica. Koliko god voleli vožnju, sigurno ne želite da postanete deo crne statistike.

Nosite zaštitnu opremu

Nošenje odgovarajuće zaštitne opreme je ključno za bezbednost motocikla. Uključuje kacigu, rukavice, jaknu, pantalone i čizme. Kaciga je najvažniji deo opreme i može vam spasiti život u slučaju sudara. Zato je pažljivo odaberite. Uzmite onu koja ispunjava bezbednosne standarde i udobna je za duže vožnje. Ostali delovi opreme će na razlićite načine pomoći u slučaju pada, štiteći kožu, ekstremitete ali i unutrašnje organe.

Prođite odgovarajuću obuku

Vožnja motocikla nije kao vožnja automobila. Zahteva različite veštine i tehnike. Upis na kurs bezbedne vožnje može vam pomoći da razvijete neophodne veštine i tehnike za bezbednu vožnju. Ovi kursevi vas takođe uče i o takozvanoj defanzivnoj vožnji, što je ključno za izbegavanje nezgoda.

Defanzivna vožnja

Defanzivna vožnja znači predviđanje potencijalnih opasnosti i njihovo izbegavanje pre nego što postanu problem. Uvek budite budni i svesni svog okruženja i pretpostavite da vas drugi vozači ne mogu videti. Ostanite na vidljivom mestu na putu i ​​izbegavajte vožnju u mrtvom uglu vozača. Ova veština je bitna u svakom vozilu, ali posebno je važna za motocikliste. Jednostavno, u sudaru bilo kog većeg vozila sa motorom, motociklista je taj koji je najviše izložen povredama. A ako se ne čuvamo sami…

Pridržavajte se saobraćajnih pravila

Poštovanje saobraćajnih pravila je ključno za bezbednost motocikla. Uvek vozite uz ograničenje brzine i izbegavajte učestalo menjanje traka. Koristite pokazivače pravca i nikada ne vozite pod dejstvom droge ili alkohola.

Redovno održavajte svoj motocikl

Održavanje vašeg motocikla u dobrom stanju je takođe izuzetno bitno. Redovno proveravajte kočnice, gume i svetla. Održavajte svoj motocikl čistim i podmažite pokretne delove. Takođe, uverite se da izduvni sistem vašeg motocikla ispunjava zakonske standarde i da ne proizvodi preteranu buku.

Izbegavajte loše vreme

Vožnja po lošim vremenskim uslovima može povećati rizik od nezgoda. Ako je moguće, izbegavajte vožnju po jakoj kiši, jakom vetru ili snegu. Ako morate da se vozite po lošem vremenu, usporite i povećajte rastojanje između sebe i drugih vozila.

Ostanite vidljivi

Uverite se da drugi vozači mogu da vas vide dok vozite motocikl. Nosite svetlu ili reflektujuću odeću, posebno noću ili u uslovima slabog osvetljenja. Koristite farove tokom dana i održavajte ih čistima da biste povećali vidljivost.

Vožnja motociklom može biti zabavna i uzbudljiva aktivnost, ali važno je zapamtiti da bezbednost uvek treba da bude na prvom mestu. Praćenje ovih bezbednosnih saveta može vam pomoći da smanjite rizik od nesreća i povreda tokom vožnje motocikla. Ako nosite odgovarajuću opremu, vozite defanzivno i ostanete vidljivi, možete imati bezbedno i prijatno iskustvo na putu. Ne zaboravite da uvek budete oprezni, fokusirani i odgovorni tokom vožnje i da delite put sa drugim vozilima.

Povezane vesti