Kako naučiti o bezbednosti saobraćaja od insekata

Fascinantni rojevi insekata koji putuju velikom brzinom i nikada se ne sudaraju dali su naučnicima vrlo zanimljivu ideju. Možemo li naučiti nešto o bezbednosti saobraćaja od insekata?

Iako noćna vožnja čini samo oko 25% putovanja automobilom, skoro polovina nezgoda sa smrtnim ishodom dogodi se u to vreme. Sa tim na umu, postaje jasno koliko su razni senzori koji se mogu naći u novim vozilima bitni. Sistemi za detekciju i izbegavanje sudara već su neko vreme sastavni deo auto-industrije. Međutim, najčešće nisu i deo standardne opreme zbog svoje kompleksnosti i cene. U želji da ih učine pristupačnijim, naučnici su sada projektovali novi sistem detekcije sudara inspirisan insektima.

Mnogi insekti imaju sposobnost da izbegnu jedni druge pri velikim brzinama i u velikim rojevima. Oni koriste određena neuronska kola, što je inspirisalo tim istraživača predvođen Saptarši Dasom.

Pristup tima se razlikovao od tradicionalnih sistema za detekciju sudara. Umesto obrade cele slike, fokusirali su se na samo jednu promenljivu: intenzitet farova vozila. Eliminacijom potrebe za ugrađenom kamerom ili senzorom slike, ukupni detektor je postao manji i energetski efikasniji. Senzor je konstruisan korišćenjem osam fotoosetljivih “memtranzistora” napravljenih od sloja molibden disulfida, organizovanog u kolo. Zanimljivo je da je senzor zauzimao samo 40 µm2 prostora i trošio samo nekoliko stotina pikodžula energije, što je desetine hiljada puta manje od postojećih sistema za detekciju sudara.

Kako se sistem pokazao pri testiranju?

U noćnim scenarijima, detektor je bio u stanju da detektuje potencijalnu nesreću dve do tri sekunde pre nego što se dogodila. Što je dovoljno vremena za vozača da preduzme određene mere izbegavanja. Istraživači veruju da ovaj novi detektor sudara može značajno poboljšati postojeće sisteme za izbegavanje sudara, čineći ih sigurnijim i efikasnijim.

Tim je optimističan u pogledu potencijalnog uticaja njihovog istraživanja na poboljšanje bezbednosti vozila, i nadaju se da bi njihov detektor sudara inspirisan insektima mogao da otvori put sistemima za izbegavanje sudara sledeće generacije u vozilima. Studiju su finansirali Kancelarija za istraživanje vojske i Nacionalna naučna fondacija, a istraživači su uzbuđeni zbog implikacija njihovih otkrića na budućnost automobilske bezbednosti.

O bezbednosti saobraćaja

Da li ste znali da logopedi mogu pomoći u razvoju svesti o bezbednosti saobraćaja? Ili da cena goriva utiče na broj saobraćajnih prekršaja? Za više zanimljivosti o bezbednosti saobraćaja, posetite stranicu posvećenu ovoj temi.

Povezane vesti