Đerdapski koridor će se graditi do Negotina

brzi put kod gradiške

U Srbiji se intenzivno radi na unapređenju putne infrastrukture. Đerdapski koridor jedan je od projekata koji će značajno poboljšati putne veze u istočnom delu zemlje. Ovaj brzi put će povezivati grad Golubac sa Donjim Milanovcem, Brzom Palankom, kao i Negotinom i Kladovom.

Trenutno je u izgradnji saobraćajnica između auto-puta Beograd-Niš i Požarevca. Takođe je u izgradnji i deonica puta od Požarevca do Golupca. Ona će biti duga oko 53 kilometra i koja će značajno poboljšati povezanost ovog dela Srbije sa ostatkom zemlje.

Nakon završetka deonice od Požarevca do Golupca, planira se dalja izgradnja puta ka istoku, ka Donjem Milanovcu, Brzoj Palanci, Kladovu i Negotinu. Kako se očekuje, ovaj put će biti dugačak oko 150 kilometara i predstavljaće značajan korak ka unapređenju putne infrastrukture u ovom delu Srbije.

Izgradnjom ovog puta, stanovnici regiona će imati bolju povezanost sa drugim delovima zemlje. Tako će će se omogućiti brži i lakši transport robe i putnika. Osim toga, ovaj projekat će doprineti razvoju turizma, jer će pristup atrakcijama ovog regiona, kao što su Nacionalni park Đerdap, tvrđava Golubac i drugi znamenitosti biti dosta lakši.

Projekat izgradnje puta od Golupca ka Donjem Milanovcu, Brzoj Palanci, Kladovu i Negotinu je dugotrajan i složen. Ipak, očekuje se da će biti završen u narednih nekoliko godina. Ovaj put će biti od velikog značaja za razvoj istočne Srbije i poboljšanje kvaliteta života stanovnika ovog dela zemlje. Nadamo se da će se izgradnja ovog puta uskoro završiti i da će doneti brojne benefite za sve građane Srbije.

Veliki planovi

Prema planu, dužina brze saobraćajnice koja će povezati Golubac, Brzu Palanku, Kladovo i Negotin iznosiće ukupno 143 km. Deonica od Golupca do Brze Palanke biće dugačka oko 89 km. Deonica do Kladova i Negotina će biti 54 km.

Brze saobraćajnice će imati 4 trake širine 3,50 m. Plan predviđa što manje ukrštanja, a saobraćajne potrebe stambenih, privrednih i poljoprivrednih objekata i zona rešavaće se razvijanjem paralelnih servisnih saobraćajnica.

Ovaj projekat će direktno doprineti bržem razvoju Podunavskog, Braničevskog i Borskog upravnog okruga, privrednom napretku Podunavlja i Timočke krajine, kao i povezivanju sa Rumunijom i Bugarskom. Planom je predviđeno povezivanje planiranih brzih saobraćajnica sa brzim saobraćajnicama Požarevac-Golubac i Paraćin-Negotin, kako bi se stvorio jedinstveni sistem brzih saobraćajnica IB reda koji integriše prostor Podunavlja (Đerdapske klisure) i istočne Srbije (dela Timočke krajine), povezujući ga sa koridorom H (državni put IA reda A1, auto-put E-75), Pomoravljem i centralnom Srbijom. Plan je bio javno dostupan do 12. aprila.

Povezane vesti