Crveno svetlo za prekoračenja brzine

U pionirskom nastojanju da reši problem prekoračenja brzine na svojim putevima, lokalna vlada Brosarda u Kanadi uvela je revolucionarni sistem semafora koji uključuje crveno svetlo za vozila koja prelaze ograničenje brzine. Ovaj inovativni pristup ima za cilj da promoviše bezbednost na putevima i smanji broj nesreća izazvanih prekoračenjem brzine.

Inicijativa, koja je privukla značajnu pažnju i lokalnih i međunarodnih medija, koristi najsavremeniju tehnologiju i pametnu infrastrukturu za identifikaciju vozila koja prebrzo prilaze raskrsnicama. Sistem koristi kombinaciju senzora, kamera i algoritama semafora kako bi precizno otkrio vozila koja prelaze propisano ograničenje brzine.

Jednom kada se identifikuje vozilo koje koje je u prekršaju, sistem prilagođava semafor. Semafor drži zeleno svetlo konstantno, a pri detekciji vozila koje prekoračuje brzinu, svetlo se menja na žuto i zatim crveno. Na taj način vozač koji je u prekršaju se primorava da uspori i zaustavi vozilo. Uz to je i “kažnjen” čekanjem. Ovako se stvara faktor odvraćanja od prekoračenja brzine. Podstiču se vozači da se pridržavaju ograničenja i daje se prednost bezbednosti na putevima.

Odluka o primeni ovog rešenja podstaknuta je željom lokalne zajednice da dođe do konkretnih koraka u borbi sa prekoračenjem brzine.

Instant smanjenje brzine

Semafor je instaliran u probnom periodu od 90 dana na dvosmernoj ulici sa dve trake. Pre instalacije ovog sistema prosečna brzina vozila na ovom potezu bila je 40 km/h. Sada je ona smanjena za više od 10 km/h i iznosi 29 km/h.

Gradski zvaničnici su optimistični u pogledu potencijalnog uticaja ovog inovativnog pristupa na bezbednost saobraćaja. Ciljajući prekoračenje brzine direktno na raskrsnicama, gde se dešavaju mnoge nezgode, oni imaju za cilj da smanje rizik od sudara i zaštite i vozače i pešake.

“Lepota ovog sistema je u tome što nagrađujemo dobro ponašanje, i to odmah. Sistem ne beleži nikakve privatne informacije. On samo detektuje da vozilo dolazi i meri njegovu brzinu.” Izjavila je gradonačelnica Brosarda, Dorin Asad.

Novi sistem je dobio pohvale od zagovornika bezbednosti na putevima, koji veruju da inovativni pristupi poput ovog mogu igrati ključnu ulogu u smanjenju nesreća uzrokovanih prekoračenjem brzine. Oni se nadaju da će uspeh ovog pilot projekta inspirisati druge gradove i opštine da istraže slične mere za unapređenje bezbednosti na putevima.

Povezane vesti