Hrvatski auto-putevi beleže veliki rast saobraćaja

hrvatski auto-putevi

Hrvatski auto-putevi doživeli su značajan porast obima saobraćaja tokom 2022. godine, što je rezultiralo značajnim povećanjem prihoda. Međutim, ovaj rast je takođe praćen porastom broja saobraćajnih nesreća, što je izazvalo zabrinutost za bezbednost na putevima.

Prema najnovijim statistikama koje je objavilo hrvatsko Ministarstvo saobraćaja, ukupan obim saobraćaja na auto-putevima u 2022. godini zabeležio je značajan porast od 15% u odnosu na prethodnu godinu. Ovaj porast ukazuje na stabilan oporavak sektora turizma i saobraćaja u zemlji.

Porast obima saobraćaja direktno se preveo u veći prihod za hrvatski sistem auto-puteva. Podaci su otkrili da je ukupan prihod ostvaren u 2022. godini povećan za 16% u odnosu na prethodnu godinu. Impresivan rast prihoda ukazuje na ekonomski značaj koji hrvatski auto-putevi imaju na budžet Hrvatske.

Ukupan prihod ostvaren od auto-puteva dostigao je impresivnih 426 miliona evra.

Podaci dalje pokazuju da je 80 miliona vozila koristilo hrvatske auto-puteve tokom 2022. Značajno povećanje korišćenja vozila dodatno naglašava potrebu za kontinuiranim ulaganjima i održavanjem kako bi se osigurala sigurnost i efikasnost mreže autoputeva.

Nažalost, porast obima saobraćaja je praćen povećanjem saobraćajnih nezgoda. Broj prijavljenih saobraćajnih nezgoda na hrvatskim auto-putevima porastao je za 12 odsto u 2022. godini, što ukazuje na zabrinjavajući trend. Ovaj porast broja nesreća naglašava važnost sprovođenja sveobuhvatnih mera bezbednosti na putevima kako bi se umanjili rizici i zaštitili učesnici u saobraćaju.

Porast obima saobraćaja na hrvatskim autoputevima u 2022. doveo je do značajnog povećanja prihoda. To će se ipak samo delimično preliti na investicije u infrastrukturu, s obzirom da je trenutno u izgradnji svega 11 kilometara novih auto-puteva u Hrvatskoj. Olakšavajuća okolnost jeste da je sistem auto-puteva već dobrano premrežio celu zemlju, te je većina teritorije pokrivena kvalitetnim putevima.

Povezane vesti