Hrvatske ceste i Pelješki most dobitnici prestižne nagrade

hrvatske ceste

Photo: Ponor, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

National Harbor, Vašington – Hrvatske ceste i Pelješki most ponosno su proglašeni dobitnicima nagrade za izvanredno inženjersko dostignuće za 2023. godinu. Ova nagrada dodeljuje se od strane Udruženja Inženjera zapadne Pensilvanije, na svečanosti koja se održala na Međunarodnoj konferenciji o Mostovima.

Udruženje inženjera dodeljuje nagrade u nekoliko kategorija. Pelješki most je osvojio prestižnu Medalju Gustav Lindenthal za nedavne projekte izgradnje mostova, za projekte koji se ističu po estetskoj vrednosti, tehničkim inovacijama i primeni ekološki prihvatljive i održive prakse tokom izgradnje.

Pelješki most, koji je postao simbol inženjerskog napretka i prepoznatljivosti Hrvatske, tako se pridružio elitnom društvu svetski priznatih projekata. Neki od legata nagrade su Viadukt Millau u Francuskoj, Oresund Fixed Link Bridge u Danskoj, mosta President JK u Brazilu, mosta br. 3 preko reke Yangtze u Kini i mnogih drugih.

Ova nagrada ne samo da donosi zasluženo priznanje Hrvatskim cestama i inženjerima koji su radili na Pelješkom mostu, već predstavlja i sjajnu priliku za promociju građevinarske i saobraćajne struke kako u Hrvatskoj, tako i u celom regionu. Osim toga, Pelješki most će se istaknuti i kao značajna turistička atrakcija, privlačeći posetioce iz celog sveta koji će doći da se dive ovom remek-delu inženjerske arhitekture.

Ova prestižna nagrada potvrđuje da je Pelješki most postao još jedan od simbola Jadranskog primorja, kao i ponos Hrvatske inženjerske javnosti.

Povezane vesti