Tržište senzora za saobraćaj očekuje značajan rast do 2032. godine

Globalno tržište senzora za saobraćaj je spremno za značajan rast u narednoj deceniji, podstaknuto sve većim usvajanjem pametnih transportnih sistema i hitnom potrebom za poboljšanim upravljanjem i bezbednošću saobraćaja. Očekuje se da će tržište, koje obuhvata opremu i sisteme dizajnirane za otkrivanje i merenje različitih aspekata saobraćaja, kao što su količina vozila, brzina i popunjenost, imati snažnu Složenu Godišnju Stopu Rasta (Compound Annual Growth Rate – CAGR) od 8,4% između 2022. i 2032. godine, sa ciljnom vrednošću od čak 1,43 milijardi dolara.

Užurbana urbanizacija i porast populacije, dovele su do povećanja obima saobraćaja, čineći upravljanje saobraćajem velikim izazovom za gradove. Da bi odgovorile na ovaj izazov, vlade izdvajaju značajna sredstva za transportnu infrastrukturu, obezbeđujući povoljno okruženje za širenje tržišta saobraćajnih senzora.

Ključni pokretač rastuće potražnje za saobraćajnim senzorima je bezbednost saobraćaja i sprovođenje zakona. Prema Federalnoj upravi za puteve (FHVA), više od polovine svih nesreća sa smrtnim ishodom i povredama dešava se u blizini raskrsnica. Saobraćajni senzori igraju ključnu ulogu u povećanju bezbednosti raskrsnica na različite načine. Oni omogućavaju bolju kontrolu i upravljanje rizičnim delovima saobraćajne infrastrukture. Takođe, detektori različitih tipova uvezani sa kamerama služe za ranu detekciju prekršaja koji mogu biti potencijalni uzročnik nezgoda.

Pouzdanost je još jedan ključni faktor koji pokreće rast tržišta. Tehnologija je poslednjih godina omogućila stvari koje pre nismo mogli ni da zamislimo. Moderni senzor za saobraćaj danas može izvršiti identifikaciju vozila, pešaka i biciklista, pružiti pouzdane podatke za relevantne službe.

Raznovrsne primene senzora

Primene saobraćajnih senzora su raznovrsne, od optimizacije kontrole saobraćajne signalizacije do sistema naplate putarine. Dobijanjem podataka o protoku saobraćaja u realnom vremenu, upravljač puta može dinamički da prilagođavaju tajming signala. Time se mogu smanjiti zastoji i poboljšati ukupna efikasnost saobraćaja.

Nekoliko istaknutih igrača aktivno ulaže u istraživačke i razvojne inicijative za uvođenje najsavremenijih tehnologija senzora saobraćaja. Očekuje se da će saradnja između tehnoloških kompanija i vlada podstaći inovativna rešenja koja ispunjavaju rastuće zahteve pametnih transportnih sistema.

Svi faktori ukazuju da je tržište senzora za saobraćaj na početku značajnog rasta, vođeno zahtevima za pametnim transportnim sistemima i poboljšanom bezbednošću u saobraćaju. Sa snažnim CAGR projektovanim za narednu deceniju, tržište je predodređeno da transformiše urbanu mobilnost. Ovo može učiniti gradove efikasnijim, pristupačnijim i sigurnijim za svoje stanovnike.

Povezane vesti