Osvetljavanje Slovačkih puteva

osvetljenje na putevima

Koliko je značajno osvetljenje na putevima govori podatak da se čak 50% saobraćajnih nezgoda dogodi noću. U isto vreme, samo 25% saobraćaja se odvija između zalaska i izlaska sunca.

Vrlo malo se pažnje posvećuje ovom problemu i ovom delu infrastrukture. Često se ona i ne računa kao deo puta i kao deo saobraćajnog problema. Ipak, od izuzetne je važnosti, a mnoge promene koje se dešavaju zbog uštede struje i energetske održivosti skoro nikad nisu ispraćene mišljenjem saobraćajnih stručnjaka.

Ipak, postoje sjajni primeri kako se putari snalaze i podižu nivo kvaliteta osvetljenosti. Jedan od tih primera je Slovačka, koja je poslednjih godina užurbano radila na instalaciji reflektujuće opreme i solarnih svetala za markiranje puteva.

Instalirana oprema

Duž 50 kilometara puta kroz srce Slovačke, instalirano je na hiljade ovih uređaja. Jednostavni uređaji koji se ugrađuju celom dužinom puta potpuno su održivi i nezavisni. Dolaze u tri boje i instaliraju se na bočne linije, ali i na razdelnu. Prate oblike iscrtanih saobraćajnih ostrva, a posebno ističu pešačke prelaze.

Svetla crvene boje postavljaju se na oštrim krivinama i opasnim delovima puta, što dodatno podiže nivo bezbednosti direktno upozoravajući vozače. Ovakve instalacije omogućavaju vozačima da vide oblik, konture i krivine puta stotinama metara ranije nego što je to slučaj na neosvetljenom putu.

Kako navode iz kompanije Clearview-Intelligence, koja je i sprovela projekat, upotreba aktivnih svetala može uticati na način na koji ljudi voze. Upotreba ove opreme poboljšava svest o trasi i razumevanje širine puta – pomažući vozačima u određivanju položaju za vožnju na putu – držeći ih u centru. Istraživanja pokazuju da i inteligentni i aktivni takozvani “klinovi” imaju značajan pozitivan efekat na samopouzdanje vozača tamo gde su instalirani.

Kakav je utisak u vožnji

Ekipa BalkanTraffic-a imala je priliku da isproba ovu opremu u realnim uslovima. Iako i kod nas u regionu postoje različiti tipovi reflektujućijih putnih stubića, moramo priznati da je oprema instalirana u Slovačkoj na potpuno drugom nivou.

Konture puta i sve iscrtane linije se vide jasno, kao na dlanu, i to u potpunom mraku. Zaista možete videti kako izgleda put kilometrima unapred, dokle god ne postoji fizička barijera pogledu. Putevi ne samo da su mnogostruko lakši i prijatniji za noćnu vožnju, već i izgledaju estetski izuzetno.

Valja napomenuti da nismo naišli ni na jedan uređaj koji nije bio u funkciji. Što je zanimljivo s obzirom da smo prošli pored hiljada instaliranih svetala na deonici od nekoliko desetina kilometara.

Povezane vesti