Usvojene izmene zakona o bezbednosti saobraćaja

zakona o bezbednosti saobraćaja

Vlada Srbije usvojila je predlog izmena Zakona o bezbednosti saobraćaja koje obuhvataju značajna unapređenja i modernizaciju postojećih propisa. Ove izmene imaju za cilj poboljšanje bezbednosti svih učesnika u saobraćaju, kao i promovisanje novih tehnologija i inovacija u ovoj oblasti.

Izmene su poslate Skupštini Srbije 28. jula i time su zvanično ušle u proceduru parlamenta.

Zanimljivo je da se u izmenama zakona o bezbednosti saobraćaja najzad prepoznaju električni trotineti, ali i autonomna vozila. Izmene takođe pokušavaju da ublaže nedostatak vozača, ali i poboljšaju opštu bezbednost saobraćaja.

Ovo su neke od najvažnijih izmena:

1. Prva ključna izmena odnosi se na pružne prelaze. Predlaže se uvođenje dvobojnih semafora koji su se u Evropi pokazali kao dobro rešenje. Ovakvi semafori bi trebalo da povećaju bezbednost saobraćaja na pružnim prelazima tako što upozoravaju vozača kada je branik i druga oprema u kvaru.

2. Druga značajna izmena zakona omogućava pravni okvir za testiranje autonomnih vozila na putevima. Ovo je važan korak ka unapređenju tehnologije autonomne vožnje i priprema Srbiju za budućnost saobraćaja.

3. Naredna predložena izmena ima za cilj rešavanje problema deficita profesionalnih vozača. S obzirom na to da je veliki broj mladih vozača napustio zemlju zbog rada u inostranstvu, predložene izmene i dopune zakona pokušavaju da stvore podsticajno okruženje kako bi se ti vozači zadržali ili podstakli na povratak. Kroz izmene dozvoljava se dobijanje CE sa 18. godina života, ukoliko je vozač kroz srednju školu obučavan za to zanimanje.

4. Takođe se pojednostavljuje postupak utvrđivanja vozila od istorijskog značaja, poput oldtajmera. Ovo će omogućiti vlasnicima ovih posebnih vozila da lakše registruju svoje ljubimce i uživaju u njihovoj vožnji.

5. Pooštrene su kazne za nepoštovanje znaka “obavezan smer” za teretna vozila koja u tranzitu kroz Srbiju izbegavaju korišćenje auto-puta kako bi izbegla plaćanje putarine. Ovakvo ponašanje ne samo da nanosi štetu putevima nižeg reda već i ugrožava bezbednost saobraćaja na tim deonicama. Najviša predložena kazna za ovakvo kršenje pravila iznosi 50.000 dinara, sa mogućnošću umanjenja na 25.000 dinara ukoliko se plati u roku od osam dana od dana prijema kazne.

6. Jedna od izmena zakona reguliše upotrebu električnih trotineta. Ova sve popularnija alternativa u saobraćaju biće pravno regulisana kako bi se obezbedila bezbednost kako korisnika trotineta, tako i drugih učesnika u saobraćaju.

Izmene zbog bezbednosti pre svega

Ove izmene Zakona o bezbednosti saobraćaja predstavljaju važan korak ka unapređenju saobraćajne situacije u Srbiji, promovišući moderne tehnologije, jačanje bezbednosti na putevima i prilagođavanje novim trendovima u saobraćaju. Nažalost, trend nastradalih u saobraćaju je u poslednje dve godine u rastu, te ove izmene dolaze u poslednjem trenutku.

Kako će sve izgledati u praksi i koliko će biti potrebno vremena da se sve implementira, ostaje da se vidi.

Kompletan predlog Vlade Srbije koji je upućen Skupštini, možete pogledati na sledećem linku.

Povezane vesti