Google preuzima kontrolu nad semaforima u Atini

U zanimljivom projektu za koji je potpisan ugovor krajem jula, dogovoreno je da Google preuzme kontrolu nad semaforima u Atini. Ovo dolazi kao deo strateške saradnje između tehnološkog giganta i lokalnih vlasti, čiji je cilj poboljšanje protoka saobraćaja, smanjenje zagušenja i poboljšanje ukupne efikasnosti transporta u gradu.

Poboljšanje upravljanja saobraćajem kroz integraciju podataka

Google će iskoristiti svoje servise za naprednu analizu podataka kako bi optimizovao cikluse semafora na ključnim raskrsnicama u Atini. Očekuje se da će ovo ublažiti saobraćajne gužve i smanjiti vreme putovanja.

Saradnja između Google-a i gradskih vlasti nije ograničena samo na upravljanje semaforima. Umesto toga, on obuhvata sveobuhvatan pristup urbanoj mobilnosti i održivosti. Google će takođe biti uključen u prikupljanje i razmenu podataka u realnom vremenu iz različitih izvora kao što su vozila, pešaci i vremenski uslovi. Tako će lokalne vlasti imati bolji uvid u situaciju i preciznije informacije na osnovu kojih mogu graditi dalje strategije i planove.

Kako će sve funkcionisati

Google će dobijati podatke preko satelita i putem mobilnih uređaja. Servis koji je već dugo aktivan u mnogim gradovima i poznatiji kao Google Traffic. Ovi podaci će se zatim najverovatnije uparivati sa dostupnim podacima sa brojača i kamera, mada to još nije potvrđeno i razjašnjeno. Tako rafinisani podaci o saobraćaju zatim će dozvoliti glavnom sistemu kontrole svetlosnih signala da optimalno regulišu saobraćaj.

Pogodnosti za stanovnike Atine

Očekuje se da će implementacija Google-ovog sistema upravljanja saobraćajem doneti nekoliko ključnih prednosti stanovnicima Atine. Smanjenje saobraćajnih gužvi će dovesti do kraćih putovanja i manje vremena provedenog u kolonama. Ovo će svakako pozitivno uticati na život stanovnika i kvalitet vazduha u Atini.

Google najzad na tržištu

Google Traffic je moćan alat za prikupljanje informacija o saobraćaju već godinama. Vrlo jasno se moglo videti da će Google to pokušati da monetizuje i iskoristi, te je bilo samo pitanje vremena kada će se kompanija obreti na tržištu kontrole i upravljanja saobraćaja i drugim tržištima vezanim za mobilnost. Sada kada se internet gigant uključuje i u saobraćajnu struku, ostaje da se vidi koliko će brzo “naučiti posao”. Ali i kako da se tradicionalni dobavljači iz ove niše postave u budućnosti.

Povezane vesti