Da li je moguće brojanje saobraćaja pomoću autobusa gradskog prevoza?

brojanje saobraćaja

Istraživači sa Univerziteta u Ohaju predlažu novi metod za precizno brojanje saobraćaja, potencijalno menjajući standardne sisteme.

Koristeći postojeću infrastrukturu kamera instaliranu na autobusima kampusa, naučnici su pokazali automatizovan i precizan pristup brojanju vozila na gradskim putevima. Tehnologija ne samo da precizno broji vozila, već može identifikovati objekte koji ometaju put i razlikovati parkirana vozila i vozila u pokretu.

Objavljena u časopisu Sensors, studija predstavlja napredak u automatizaciji identifikacije vozila korišćenjem najsavremenijih tehnika veštačke inteligencije (AI). Za razliku od ranijih studija koje su se oslanjale na identifikaciju od strane ljudi, ovaj sistem je potpuno automatizovan.

Prednosti novog sistema

Ono što izdvaja ovaj pristup je to što koristi postojeće resurse bez dodatnih troškova. Već instalirane bezbednosne kamere u autobusima poslužile bi kao glavni deo opreme. Ova prilagodljivost omogućava integraciju u strategije upravljanja saobraćajem u različitim sredinama.

Korišćenjem dostupne infrastrukture, studija ima za cilj da ponudi ekonomski održivo rešenje za brojanje saobraćaja gradovima. Profesor građevinarstva, zaštite životne sredine i geodetskog inženjerstva, dr Nesrin Mišalani, istakao je ekonomski značaj projekta, „Naš krajnji cilj je da razvijemo potpuno automatizovan sistem koji može precizno da meri saobraćaj uz minimalnu intervenciju. Ovo bi moglo da pruži neprocenjive podatke o saobraćaju i to u dužem vremenskom periodu, a da pritom ostane isplativo.”

Jedna od upadljivih prednosti ovog novog pristupa je njegov potencijal da obezbedi široku prostornu i vremensku pokrivenost. Konvencionalni fiksni senzori u tom smislu imaju značajna ograničenja. Fleksibilnost mobilnih kamera nudi mogućnost snimanja podataka sa različitih ulica i puteva, pružajući dublje razumevanje obrazaca saobraćaja u gradu.

Iako je implementacija ove tehnologije u punoj meri još daleko, rezultati ove studije naglašavaju njen potencijal da promeni inteligentne sisteme nadzora i brojanja saobraćaja. Kako gradovi nastavljaju da se bore sa izazovima urbane mobilnosti, integracija automatizovanih metoda praćenja vozila mogla bi da doprinese i efikasnijoj transportnoj mreži. To bi značilo niz benefita, kako za gradove, njihove stanovnike, tako i za privredu.

Povezane vesti