Raspisuje se tender za izgradnju dvadeset “pumpi” za električne automobile

za električne automobile

Srbija će uskoro raspisati novi tender koji se fokusira na postavljanje punjača za električne automobile duž postojećih auto-puteva. Očekuje se da će ova inicijativa pružiti značajan podsticaj infrastrukturi električnih vozila (EV) u zemlji. Pobednički ponuđači na tenderu će dobiti priliku da razviju kompletne „zelene stanice“. Ovo će obuhvatati punjače za električna vozila, ali i niz sadržaja koje se obično nalaze na benzinskim stanicama.

Projekat ima za cilj izgradnju oko 200 punjača za električne automobile na postojećim parkiralištima i odmorištima duž auto-puteva u Srbiji. Ključni faktor diferencijacije ove inicijative je naglasak na ponudi više od pukog punjenja. Odabrane kompanije će biti odgovorne za izgradnju i rad ovih „zelenih stanica“. Na njima će se naći različite opcije za punjenje električnih vozila, ali i maloprodajni objekti, kafići i restorani. Ovaj sveobuhvatni pristup je projektovan da zadovolji potrebe putnika, pružajući im osim osnovne usluge i niz drugih usluga za ugodnije putovanje.

Vlada predviđa da će ova inicijativa stimulisati lokalnu ekonomiju stvaranjem mogućnosti zapošljavanja tokom faze izgradnje i tekućeg rada zelenih stanica. Štaviše, projekat je usklađen sa širim ciljevima Srbije za smanjenje emisije štetnih gasova i promovisanje opcija održivog transporta.

Očekuje se da će tender privući raznovrsne učesnike, uključujući građevinske firme, dobavljače tehnologije za punjenje električnih vozila, ugostiteljske operatere i maloprodajne lance. Izabrani pobednici će biti izabrani na osnovu vrednosti njihovih predloženih rešenja za punjenje, funkcionalnosti njihovog dizajna i stepena u kom su njihovi predlozi usklađeni sa ciljevima održivosti.

Kako globalni trendovi nastavljaju da se pomeraju ka elektromobilnosti, ovaj tender ima za cilj promovisanje korišćenja električnih vozila. Sa ovim tenderom, a još bitnije sa njegovom realizacijom, Srbija može učiniti značajan korak ka elektrifikaciji opšteg voznog parka države.

Prema najavama, tender bi trebalo da bude objavljen ove nedelje.

Povezane vesti