Put koji pravi novac – milion funti godišnje prihoda od kazni

Putevi u Velikoj Britaniji postali su značajan generator prihoda, prikupljajući i preko milion funti godišnje u kaznama za vozače, a jedna ulica u Birmingemu prihoduje čak 10.000 funti dnevno. Nedavni podaci dobijeni putem zahteva za slobodu informisanja otkrili su potencijal zarade od saobraćajnih prekršaja za 18 lokalnih zajednica u Velikoj Britaniji, od kojih svaka zarađuje preko milion funti na pojedinim ulicama.

Značajna promena stupila je na snagu 31. maja 2022, kada su lokalne vlasti dobile veća ovlašćenja za kontrolu saobraćajnih prekršaja. U mestu Dulvich Village, delu Londona, vozačima je izdato više od 43.000 kazni. To je rezultiralo impresivnim prihodom od kazni od čak 2,9 miliona funti za godinu dana. Ipak, jedna ulica u Birmingemu nadmašila je čak i ovo, dodatno dokazujući profitabilnost ove šeme.

Moor street – najprofitabilnija ulica na svetu

Ulica Moor u Kvinsveju u Birmingemu, koja okružuje poznati tržni centar Bull Ring, možda je i najprofitabilnija ulica na svetu. U njoj je izdato zapanjujućih 65.755 kazni, što je lokalnoj zajednici ukupno prihodovalo 3.945.300 funti! To je neverovatnih 10.809 funti dnevno. Ove kazne obuhvataju niz saobraćajnih prekršaja, kao što su neovlašćeno korišćenje žutih traka, pogrešna skretanja ili zaustavljanje unutar raskrsnica.

Prekršaji se opažaju putem video tehnologije. Iz lokalnih vlasti tvrde da saobraćajna policija ranije nikada nije kontrolisala sve ove prekršaje, a da će prihod biti investiran u infrastrukturu i bezbednost. Ipak, iz unije vozača navode da je ovo moderna i legalizovana verzija drumskih pljački. Kao i da lokalne vlasti imaju samo za cilj da uzmu što više novca od vozača.

Podaci naglašavaju kako su saobraćajne kazne evoluirale u značajan izvor prihoda za lokalne vlasti, što je podstaklo rasprave o njihovoj primeni, pravičnosti i širim implikacijama za vozače koji se kreću po složenoj mreži gradskih puteva.

Takođe se postavlja i pitanje, ukoliko je zaista toliko kazni i prekršaja, u čemu je zapravo problem? U propisima, infrastrukturi ili vozačima?

Povezane vesti