Sa jednim tagom i kroz Crnu Goru

Memorandum o poslovnoj saradnji između JP „Putevi Srbije“ i preduzeća „Monteput“ d.o.o. potpisan je u Vladi Srbije. Ovaj dokument trebalo bi da postavi osnove saradnje koja će omogućiti kompatibilnost sistema elektronske naplate. To bi praktično značilo da će tagovi kupljeni u Srbiji, posle Severne Makedonije i Hrvatske, moći da se koriste i u Crnoj Gori.

Memorandum ima za cilj razmenu iskustava stručnjaka iz Srbije i Crne Gore u oblasti primene tehnologija, softverskih rešenja i programa. Kompanije takođe nameravaju da razmenjuju iskustva i u drugim oblastima. Znanja i informacije iz projektovanja, izgradnje, upravljanja i održavanja auto-puteva su teme na kojima će kompanije sarađivati.

Kako je najavljeno, timovi stručnjaka iz dve zemlje već rade na integrisanju sistema naplate putarine. Još uvek nije poznato kada bi jedinstveni sistem elektronske naplate mogao da zaživi. Ipak, skorašnja iskustva integracije sistema mogu značajno ubrzati i ovu integraciju.

Pretpostavlja se da će kao i u drugim slučajevima, ova mogućnost biti samo za post-paid tagove. To znači da će korisnici koji poseduju pre-paid tag morati da ga rekonfigurišu. Za sve one koji koriste druge načine plaćanja putarine, važiće uobičajena pravila plaćanja.

Od septembra sa istim tagom kroz Srbiju i Hrvatsku

Povezane vesti