Pametni pešački prelazi instalirani u Dubaiju

Pametni pešački prelazi instalirani su na četrnaest lokacija u Dubaiju. U delu grada pod imenom Dubaji Silikonska Oaza, specijalnoj ekonomskoj zoni, prelazi su opremljeni novim sistemima za detekciju pešaka i pametnu obradu podataka.

Instalacija sistema je usledila nakon dvogodišnjeg testiranja, koje je sprovedeno kako bi se osigurala bezbednost upotrebe. 

Ovaj sistem radi na AI platformi. Projektovan je da u realnom vremenu detektuje ranjive učesnike u saobraćaju a integriše se u postojeću infrastrukturu.

Algoritmi veštačke inteligencije sistema su projektovani tako da detektuju i prate vozila i druge učesnike u saobraćaju koji se približavaju pešačkom prelazu. Ovo omogućava maksimalnu efikasnost sistema u odnosu na vremena reakcija učesnika u saobraćaju

Koristeći modele za predviđanje ponašanja, tehnologija može proaktivno da aktivira trepereće znakove upozorenja. Takođe se mogu aktivirati i svetla upozorenja na samom kolovozu, ali i kontrolisati svetlosna signalizacija. Tako se sprečavajuc potencijalni incidenti sa vozilima koja se približavaju. Sistem je povezan konekcijom velike brzine i 5G mrežom, kako ne bi bilo kašnjenja u protoku informacija. To bi u budućnosti takođe trebalo da omogući povezivanje sa pametnim i autonomnim vozilima.

Kontrolni algoritmi sistema pružaju fleksibilnost za aktiviranje ili deaktiviranje upozorenja i kontrolu njihovog trajanja, omogućavajući prilagođavanje na osnovu specifičnih scenarija prelaska. Upozorenja se mogu konfigurisati da ostanu aktivna tokom unapred određenog vremena prelaska ili sve dok se pešak detektuje na pešačkom prelazu ili u njegovoj blizini. Ova napredna funkcionalnost obezbeđuje optimalnu bezbednost i efikasno upravljanje saobraćajem na pešačkim prelazima.

Napredni senzori i brza konekcija omogućavaju obimno prikupljanje podataka o događajima i saobraćaju. Očekuje se da pametni pešački prelazi značajno unapredi bezbednost pešaka u ovoj zoni. Ako se projekat pokaže kao uspešan, sigurno će porasti i interesovanje za ovakve instalacije.

Povezane vesti