Postavljaju se novi znakovi kao prevencija vožnje u suprotnom smeru

Nakon tragedije koja se dogodila prethodnog vikenda, ministar saobraćaja Goran Vesić izjavio je da će biti postavljeni novi znakovi. Cilj je smanjenje vožnje u suprotnom smeru. Signalizacija će biti postavljena u naredne tri nedelje na izlaznim rampama auto-puteva. Ona bi trebalo dodatno da upozori vozače koji tu pokušavaju da se uključe da je u pitanju pogrešan smer.

“Potpisao sam nalog JP ‘Putevi Srbije’ da u roku od tri nedelje postavi na svim isključenjima sa auto-puteva dodatne saobraćajne znake upozorenja za kretanje u pogrešnom smeru. Odlučili smo da postavimo dodatne saobraćajne znake pored postojećih koji su postavljeni u skladu sa zakonom”, objavio je ministar Vesić na svom Fejsbuk nalogu.

Ono što se ovih dana postavljalo kao jedno od pitanja je i zašto se fizički ne mogu odvojiti smerovi. Međutim, odgovor je vrlo jasan. S obzirom da na velikom broju naplatnih stanica “Putevi Srbije” menjaju broj i smer naplatnih portala po potrebi, nije moguće i fizički blokirati prolaz svaki put kada dođe do promene.

Loša praksa u našem sistemu bezbednosti saobraćaja

Nalog ministra je inače jako loš primer reaktivnog delovanja koje sve češće viđamo u saobraćaju u regionu. Veliki broj sličnih incidenata sa vožnjom u suprotnom smeru se dešavao poslednjih godina. Bilo je potrebno da se dogodi tragedija da bi se nešto promenilo. Da stvar bude još gora, sistem nije aktivirao svoje mehanizme, već se sve svelo na odluku jednog čoveka.

Postoje mnogi bezbednosni izazovi u saobraćaju i mnoge crne tačke na putevima u regionu. Verujemo da svaki saobraćajni inženjer zna za bar 10, bez mnogo razmišljanja. Problem je što ti izazovi nisu tretirani sistematski i preventivno, već se u nekim slučajevima čeka da se dogodi niz incidenata kako bi se odreagovalo.

Ovo je jak pokazatelj da svi moramo da se aktiviramo, kao struka, kao inženjeri, građani i ljudi. Bezbednost saobraćaja je nešto što se prati, upravlja i na šta se potpuno može uticati.

Povezane vesti