Besplatan javni prevoz u cilju smanjenja zagađenja

Stanovnici Bristola dobijaju podsticaje da se opredele za ekološki prihvatljive načine prevoza kao deo zajedničkih napora u borbi protiv zagađenja vazduha. Inicijativa, koju predvodi Gradsko veće, nudi niz podsticaja. Ovi benefiti zamišljeni su tako da smanje upotrebu privatnih vozila. Uz to, oni treba da promovišu održive alternative za putovanje kroz grad.

U okviru programa, već je podeljeno preko 15.000 besplatnih vaučera za prevoz. Ovi podsticaji obuhvataju niz opcija, uključujući besplatno rentiranje bicikala, autobuske karte, karte za voz i kredite za car-sharing service. Sve to ima za cilj ublažavanje uticaja emisije štetnih gasova iz privatnih automobila.

Kao deo sveobuhvatne ponude, stanovnici Bristola mogu da iskoriste besplatno savetovalište za planiranje prevoza. Tamo mogu dobiti jedan-na-jedan sastanak sa savetnikom za održivi prevoz. Ovo možda zvuči neobično, ali svakako se uklapa u širu sliku projekta, kao deo podrške građanima.

Program takođe nudi 12 testnih autobuskih ili voznih karata za podsticanje korišćenja javnog prevoza.

Ovo sve iskazuje želju gradskih vlasti Bristola da smanje broj pojedinaca koji voze privatna vozila u gradu. Pre pokretanja zone čistog vazduha, procenjeno je da zagađenje vazduha u Bristolu doprinosi približno 300 smrtnih slučajeva godišnje.

Inicijativa naglašava posvećenost Bristola rešavanju kritičnog pitanja zagađenja vazduha kroz zajedničke napore usmerene na smanjenje emisija i podsticanje opcija održivog transporta.

Kako podstaći javni prevoz?

Ranije smo pisali o sličnom problemu. Večito pitanje koje saobraćajni stručnjaci kojima je javni prevoz putnika u fokusu sebi postavljaju je: Kako odvići grad od privatnih automobila? Naučnici sa Karlsruhe Instituta za Tehnologiju su istraživali šta je neophodno za postizanje takvih ciljeva.

Više o ovoj temi pročitajte u posebnoj vesti.

Povezane vesti