Raspisan tender za završetak tunela Hranjen

hranjen

Tender za završetak tunela Hranjen, na putu između Sarajeva i Goražda raspisan je uz budžet od 123 miliona KM. U pitanju su završni radovi na probijanju tunela i postavljanju obloge, dok će se opremanje tunela izvršiti nakon građevinskih radova.

Rok za završetak ovih radova je 30 meseci.

Tunel je dugačak 5,5 kilometara, a sam tender sprovodi JP Autoceste FBiH. Do sada je izgradnja išla sporo i dinamika radova nije pratila postavljene rokove. Ipak, iz Kantona Goražde se nadaju da će ovo biti poslednji tender koji će najzad privesti kraju radove na samom tunelu. Tunel je inače deo puta koji je dugačak oko 100 kilometara.

Do sada je finansiranje puta teklo tako što su svake godine odobravani budžeti od strane Vlade FBiH, pa bi tek nakon toga bili raspisivani tenderi. Tako je gubljeno dragoceno vreme na tenderske procedure, odobrenja, administraciju i tako dalje.

Ipak, očekuje se još najmanje jedan tender i to za pristupne saobraćajnice. A verujemo da će biti potreban i dodatni tender za opremanje tunela neophodnom saobraćajno/tehnočkom opremom.

Ugovor za izgradnja tunela Hranjen potpisan je 2018. Godine. Tunel će se sastojati iz dve cevi – jedna će služiti za saobraćaj u oba smera, dok će druga cev biti servisna, a takođe će se koristiti u slučaju radova ili opasnosti.

Povezane vesti