Usvojen prostorni plan za brzu saobraćajnicu Bački Breg – Nakovo

prostorni plan

Prostorni plan za brzu saobraćajnicu Bački Breg – Nakovo usvojen je u skupštini AP Vojvodine. Pre samog usvajanja plan je bio na javnom uvidu, nakon čega je upućen u proceduru Skupštine. Usvajanje prostornog plana je jedan od preduslova za izgradnju same saobraćajnice.

Brza saobraćajnica će se prostirati od graničnog prelaza Bački Breg, između Mađarske i Srbije, do graničnog prelaza Nakovo, između Srbije i Rumunije. Uz to, brzi put će proći kroz nekoliko važnih Vojvođanskih gradova, koji će ovim putem biti povezani kako međusobno, tako i sa Koridorom 10. Na trasi puta će se tako naći redom Sombor, Kula, Vrbas, Srbobran, Bečej, Novi Bečej i Kikinda. Sa auto-putem Beograd-Subotica ukrštaće se između Vrbasa i Srbobrana.

Ranije je zaključkom Vlade Srbije projekat proglašen projektom od posebnog značaja za Republiku Srbiju. Tako će se realizacija vršiti po osnovu Zakona o posebnim postupcima radi realizacije projekta izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja za Republiku Srbiju.

Put će biti dugačak 175 kilometara a izgradnja je trebalo da počne ove godine. Ipak, kako još nije potpuno jasno dokle se stiglo sa projektnom dokumentacijom i eksproprijacijom, realniji je scenarijo da to ipak bude kasnije.

Povezane vesti