Prvi sistem iznajmljivanja električnih trotineta u Beogradu – Šta dalje?

sistem iznajmljivanja električnih trotineta

Kompanija Yandex je omogućila prvi sistem iznajmljivanja električnih trotineta u Beogradu. Ova nova usluga omogućiće građanima i posetiocima Beograda ekološki prihvatljiv način transporta i brže povezivanje sa svim delovima grada.

Yandex, poznat po svojim tehnologijama u taxi servisima i servisima dostave, donosi ovu uslugu u Beograd u sklopu svoje ekspanzije na Srpskom tržištu. Ovaj sistem iznajmljivanja omogućava korisnicima da jednostavno preuzmu trotinet, voze se do željene destinacije i zatim ga ostave na određenim lokacijama u gradu

Ova usluga bi trebalo da doprinese smanjenju zagađenja i gužvi, promoviše mikromobilnost i korišćenje alternativnih načina prevoza.

Jedna od ključnih prednosti ovog sistema je praktičnost. Putnici će moći da preuzmu trotinet koristeći Yandex mobilnu aplikaciju, čime će se pojednostaviti proces iznajmljivanja i omogućiti brži pristup prevozu. Trotineti će biti raspoređeni na strateškim tačkama u gradu, kao što su stanice javnog prevoza, parkovi i turističke atrakcije, čime će se omogućiti lak pristup ovom prevoznom sredstvu.

Uz ovakav sistem, neophodni su i timovi za održavanje trotineta i njihov transport. Yandexove ekipe su već viđene na terenu, tako da verujemo da je kompanija dobro osmislila i ovaj deo sistema.

Kako je došlo do ovog projekta

U javnosti i dalje nisu dostupni detalji ovog projekta vezani za usklađenost sa propisima i gradskim odlukama. Kao što smo pre nekoliko dana pominjali, ovakvi sistemi obično dolaze u gradove preko tendera i javnih nabavki. Na taj način se otvara tržište lojalnoj konkurenciji i građani dobijaju najbolje moguće operatere uz najpovoljnije uslove. Sve to uz jasno definisane parametre od strane grada.

Ipak, ne deluje da je ovaj posao tako otpočet. Javnosti nije poznato da je otvoren bilo kakav javni konkurs niti kakvi su bili uslovi za sistem iznajmljivanja električnih trotineta.

U teoriji, svako može da iznajmljuje šta god želi u gradu, dokle god ne krši zakon. Ipak, ovi trotineti će zauzimati javne površine i biće im potrebni kapaciteti za parkiranje, preuzimanje i ostavljanje, pa se postavlja pitanje kako je to uređeno.

Pojavili se pa nestali

Trotineti su se prvog dana rada pojavili na ulicama, a u roku od samo 24 sata ponovo nestali. Da li je problem bio do usklađenosti sa propisima, ili nešto drugo još uvek ne znamo. Ipak, iz kompanije su najavili da će servis uskoro ponovo biti dostupan.

Pozitivna promena

Sistemi kao što je ovaj su iz perspektive saobraćaja veoma dobrodošli. Deljenje prevoznog sredstva, posebno onog koje ne zagađuje, ne zahteva ogromnu infrastrukturu i ne pravi buku je uvek pozitivna stvar.

Iz tog razloga se nadamo da će ovaj projekat ispuniti sve potrebne kriterijume. Kako tehničke, tako i pravne. Takođe se nadamo da je ovo samo početak mikromobilnosti u Beogradu i regionu.

Povezane vesti