Auto-put Ruma-Šabac otvoren za saobraćaj

Photo: Youtube screenshot // SERGIO_SPECTOR

Auto-put Ruma-Šabac, dužine oko 23,4 kilometara, otvoren je danas za saobraćaj. Ovaj put deo je šire saobraćajne mreže koja bi trebalo da poveže Srem, Mačvu i BiH sa Beogradom i Novim Sadom. Prema procenama u delovima zemlje kroz koje će proći kompletan auto-put živi oko 600 hiljada ljudi.

Auto-put obuhvata 440 metara ka budućem Fruškogorskim koridorom, 22 km auto-puta od Rume do Šapca, most preko Save od 1.335 metara kao i 700 metara dela naredne deonice ka Loznici, do petlje Drenovac.

Deonica auto-puta od Ruma-Šabac ima šest nadvožnjaka, osam mostova i dve petlje, Ruma i Hrtkovci.

Ovaj put će se kasnije nadovezati na auto-put od Rume do Novog Sada sa jedne strane. Dok će na drugom kraju Šabac biti povezan brzom saobraćajnicom sa Loznicom i Republikom Srpskom.

Put će značajno ubrzati putovanje između ovih gradova, s obzirom da trenutna magistrala ima značajno manje kapacitete od potrebnih. Već sada se na tim saobraćajnicama stvaraju velike gužve, a putovanje traje predugo. Magistralni put prolazi kroz mnoštvo mesta i ukršta se sa manje-više svim lokalnim putevima. Auto-put bi trebalo najzad da reši ovo pitanje.

Ukupna dužina deonice Ruma – Šabac – Loznica je 78 kilometara. Naredna deonica koja bi trebalo da bude puštena u rad je brzi put Šabac-Loznica i dugačka je 53,88 km. Ona bi trebalo da bude gotova do kraja naredne godine. Ovaj deo puta će imati nekoliko kružnih raskrsnica u nivou i neće imati zaustavnu traku.

Besplatna vožnja do kraja godine

Na novom auto-putu neće biti naplate putarine do kraja godine. Putarina na deonici Ruma-Šabac kada krene da se naplaćuje biće 100 dinara. Što znači da će vožnja auto-putem Beograd-Šabac koštati ukupno 270 dinara.

Nova deonica će približiti Beograda i Šabac na oko 45 minuta vožnje. To je nekih 15-ak minuta brže nego starim putem, ali i značajno bezbednije i udobnije.

Povezane vesti