Smanjenje brzine i upotreba kacige čuva vozače električnih trotineta

električnih trotineta

Institut za bezbednost vozila na Tehnološkom univerzitetu u Gracu (TU Graz) sproveo je istraživanje koje je pokazalo da smanjenje brzine i nošenje kacige smanjuje mogućnost teških povreda kod vozača električnih trotineta. Istraživači su koristili modele ljudskog tela kako bi precizno istražili bezbednost e-trotineta. Oni su dali i vredne preporuke koje bi mogle značajno da poboljšaju bezbednost korisnika električnih trotineta..

Uticaj kaciga: 44% smanjenje povreda glave

Jedno od ključnih otkrića studije bilo je ključna uloga kacige u smanjenju rizika od povreda za vozače e-skutera. Istraživanje je pokazalo da nošenje kacige može drastično smanjiti rizik od povreda glave do 44 odsto. Ova statistika naglašava važnost upotrebe kaciga i potrebu za širokim kampanjama podizanja svesti. Potrebno je ohrabriti i edukovati vozače kako bi ova se smanjio broj povreda.

Zabrana vožnje trotoarom i ograničenja brzine: Bezbedniji urbani pejzaž

Istraživanje je takođe istaklo opasnosti povezane sa e-skuterima na trotoarima i pešačkim stazama. Simulacije su pokazale da sudari sa pešacima često dovode do teških povreda, zbog čega je neophodno zabraniti e-trotineta u ovim pešačkim područjima. Štaviše, studija se zalagala za primenu ograničenja brzine, pokazujući da smanjenje brzine sa 25 km/h na 15 km/h može smanjiti rizik od povreda glave pešaka do 49 procenata. Ovo smanjenje brzine ne samo da povećava bezbednost pešaka, već i minimizira težinu povreda u nesrećama sa jednim trotinetom.

Uloga brzine vozila u sudarima: ključni faktor

Istraživanje je naglasilo i značaj brzine vozila u sudarima koji uključuju električne trotinete i putničke automobile. Utvrđeno je da su sudari sa automobilima koji se kreću brzinom od 40 km/h uzrokovali teške ili smrtonosne povrede glave kod vozača trotineta. Ovo naglašava važnost regulisanja brzine i trotineta i drugih vozila na putu.

Bezbednija budućnost za korisnike e-trotineta

Istraživanje koje je sproveo Institut za bezbednost vozila Univerziteta Tehnologije u Gracu pruža odličan uvid u bezbednost električnih trotineta. Upotreba kacige, zabrana vožnje na trotoarima, ograničenje brzine, pokazali su se kao ključni faktori za bezbednost električnih trotineta. Kako gradovi nastavljaju da prihvataju rešenja za mikromobilnost, integrisanje ovih preporuka u urbano planiranje i propise biće od suštinskog značaja, kako bi se obezbedilo da se uživaju prednosti e-trotineta bez ugrožavanja bezbednosti vozača i pešaka.

Povezane vesti