Najskuplji put u Hrvatskoj pušten u saobraćaj

Photo: Youtube Screenshot // Hrvatske Autoceste

Prošle srede zvanično je otvoren najskuplji put u Hrvatskoj, čija je izgradnja koštala impresivnih 69 miliona evra. Ovaj trokilometarski put povezuje Riječku luku sa sistemom hrvatskih auto-cesta na petlji Škurinje, pružajući efikasniju vezu između važnih saobraćajnih tačaka.

Ovaj ambiciozni projekat, koji je već privukao pažnju zbog svog zapanjujućeg budžeta, finansiran je delimično iz evropskih fondova. Čak 85 posto sredstava za izgradnju sufinansirano je iz ovih fondova, dok je preostalih 15 posto pokrila Hrvatska. Ključni deo puta čine objekti, a najzanimljiviji među njima je Tunel Podmurvice koji se proteže na impresivnih 1.253 metara. Osim tunela, izgrađeni su i vijadukt Mlaka, dužine 144 metra, vijadukt Piopi, dug 316 metara, kao i tri kružna toka, obezbeđujući bezbednost i efikasnost saobraćaja duž čitavog puta.

Ova nova infrastrukturna veza obećava olakšanje za lokalne zajednice i preduzeća koja se oslanjaju na brz i efikasan transport tereta. Put će takođe doprineti razvoju regiona, čineći ga privlačnijim za investicije i ekonomski rast.

Otvorenje ovog puta je još jedan dodatak modernoj saobraćajnoj mreži u Hrvatskoj. A zbog bolje povezanosti luke, investicija će doprineti povećanju konkurentnosti zemlje na međunarodnom tržištu. Očekuje se da će ovaj put imati značajan uticaj na regionalni ekonomski razvoj.

Zahvaljujući izgradnji ovog puta, građani i preduzeća će imati brži i efikasniji pristup Riječkoj luci, što će povećati konkurenciju i potencijalno smanjiti troškove transporta. Uz podršku evropskih fondova, ovaj projekat predstavlja još jedno direktno povezivanje evropske mreže auto-puteva na Jadransku obalu.

Povezane vesti