Potpisano partnerstvo između EIB i Hrvatskih Autocesta, ZET-a i Zagreba

EIB

Kao značajan korak ka podsticanju održive urbane mobilnosti, Evropska investiciona banka (EIB) udružila je snage sa istaknutim hrvatskim transportnim subjektima. Na taj način će HAC, ZET i Zagreb dobiti savetodavca o inovativnim projektima mobilnosti. Ova saradnja obećava da će unaprediti saobraćaj, rešavajući hitne izazove i poboljšavajući opšti kvalitet života građana.

Ekspertiza EIB-a podstiče transformaciju:

U okviru ovog partnerstva, EIB, kao vodeća finansijska institucija, pružaće stručno savetovanje i finansijsku podršku. Koristeći veliko iskustvo EIB-a u razvoju infrastrukture i održivim transportnim rešenjima, Hrvatska ima za cilj razvoj održivog i efikasnog transportnog sistema i povezanosti. Stručnjaci za saobraćaj i mobilnost predviđaju značajan uticaj na ekosistem urbane mobilnosti u regionu.

Najavljena savetodavna podrška podržana je od strane InvestEU Advisors Hub. To naglašava posvećenost EIB-a proširenju razvoja i finansiranja projekata mobilnosti i zelenoj i digitalnoj transformaciji Hrvatske.

Novi ugovori o savetodavnim uslugama će takođe olakšati realizaciju projekata koji podrazumevaju proces nabavke i instaliranja novog sistema elektronske naplate putarine na auto-putevima kojima upravlja HAC.

Drugi sporazum sa HAC-om pokrivaće savetodavne usluge vezane za ozelenjavanje mreže auto-puteva u Hrvatskoj. Cilj je da se program razvije u više smerova, pa će tako pokrivati razne segmente. Bezbednost, ekološka održivost, instalacija solarnih panela i evc stanica, kao i stanica za dopunu vodonika su deo planiranih projekata.

EIB, grad Zagreb i njegova kompanija za javni prevoz ZET planiraju zajednički rad na dekarbonizaciji gradskih javnih autobuskih linija. Planirane savetodavne usluge uključivaće pregled relevantnih politika, tehnologija i strategija, analizu sistema gradskog javnog prevoza u Zagrebu i višegodišnji plan dekarbonizacije autobusnog voznog parka.

Svetla budućnost mobilnosti

Ovo strateško partnerstvo između EIB-a i hrvatskih kompanija može biti jak podstrek na putu urbanog razvoja i mobilnosti. Dajući prioritet održivom saobraćaju, Hrvatska ne samo da rešava trenutne probleme u vezi sa saobraćajem, već i postavlja temelje za razvoj sličnih projekata u drugim gradovima.

Povezane vesti