Električni autobus na probi u Zagrebu

U periodu od 31. marta do 4. aprila, preduzeće ZET sprovelo je testiranje električnih autobusa na pet lokalnih linija. ZET je preduzeće koje upravlja javnim prevozom u Zagrebu. Cilj testiranja je procena koja tehnologija – gorivne ćelije ili potpuno električna tehnologija – je najprikladnija za buduće nabavke vozila za prevoz putnika u prestonici Hrvatske. Testiranje je izvedeno na autobusu MAN Lion’s City 12E. Ovaj tip autobusa je po prvi put bio u upotrebi u javnom prevozu u Zagrebu.

Grad Zagreb nastoji da modernizuje svoj javni prevoz kako bi smanjio emisije štetnih gasova i doprineo održivosti. Testiranje je deo nastojanja da se istraže različite opcije elektromobilnosti i odabere najbolje rešenja za prestonicu Hrvatske.

Testiranje je obuhvatilo pet lokalnih linija, a autobus je bio uključen u redovnu operativnu upotrebu tokom petodnevnog perioda.

Tokom petodnevnog testiranja, električni autobus je bio podvrgnut raznim ispitivanjima performansi. Uključujući brzinu, autonomiju, punjenje, udobnost putnika i rukovanje vozilom. Rezultati testiranja će biti korišćeni kako bi grad doneo informisane odluke o budućim nabavkama autobusa za javni prevoz.

Man-ov električni biser

Autobus MAN Lion’s City 12E je jedan od najnovijih modela električnih autobusa, koji je razvijen sa visokim standardima održivosti i performansi. Ima napredne karakteristike kao što su visok stepen energetske efikasnosti, niski nivo buke, udobnost putnika i visok stepen sigurnosti. Tokom testiranja, autobus je pokazao izvanredne performanse, što ga čini ozbiljnim kandidatom za buduće nabavke električnih autobusa u Zagrebu.

električni autobus
Photo credits: man.eu
Zagreb na putu elektromobilnosti

Grad Zagreb je u poslednjim godinama preduzeo brojne korake u cilju modernizacije javnog prevoza i smanjenja emisija štetnih gasova. Testiranje električnih autobusa je deo ovih nastojanja, a grad planira nastaviti istraživanje različitih tehnologija i pristupa električnoj mobilnosti kako bi unapredio svoj javni prevoz i doprineo očuvanju životne sredine.

Nabavka električnih autobusa ima potencijal da smanji zagađenje vazduha, buku i emisije gasova staklene bašte, što će doprineti poboljšanju kvaliteta vazduha i životne sredine u Zagrebu. Takođe, električni autobusi mogu smanjiti operativne troškove na duže staze, zbog niže potrošnje goriva i manjih troškova održavanja u odnosu na tradicionalne autobuse sa unutarnjim sagorevanjem.

Nakon završetka testiranja, gradski zvaničnici će pažljivo analizirati rezultate i doneti odluke o budućim nabavkama električnih autobusa u skladu sa ciljevima održivosti, performansama i zahtevima javnog prevoza u Zagrebu. Testiranje MAN Lion’s City 12E autobusa predstavlja korak napred ka modernizaciji javnog prevoza i ostvarenju održive budućnosti za prestonicu Hrvatske.

Gorivne ćelije ili električni autobus?

Gorivne ćelije koriste vodonik kao izvor energije, koji se pretvara u električnu energiju u procesu elektrohemijske reakcije. Električni autobusi, s druge strane, koriste baterije za skladištenje električne energije koja se koristi za pokretanje autobusa. Oba tipa vozila su ekološki prihvatljiva, jer ne proizvode emisije iz auspuha i smanjuju zavisnost od fosilnih goriva.

Zagreb nije prvi grad u regionu koji razmišlja o elektrifikaciji javnog prevoza. Pored Beograda koji već nekoliko godina koristi električne autobuse, nedavno je i Priština krenula u nabavku ovakvih vozila.

Povezane vesti