Zbog kazni odustaje od auta – od sada samo trotinet

Šezdesetšestogodišnji muškarac sa Novog Zelanda namerava da proda svoje automobile i da vozi trotinet ubuduće nakon što je dobio sedmu kaznu za vožnju pod dejstvom alkohola.

Nakon sedmog prekršaja, sudija je zaključio da je jedina pozitivna stvar što je između dva zadnja prekršaja prošlo 13 godina. A od onog pre, više od 20 godina.

Poslednje kazne vozaču izrečene su zbog odbijanja da prati policiju i odbijanja da se podvrgne alko-testu. Kao i zbog vožnje pod zabranom, nekoliko dana kasnije.

Policija je 3. juna 2023. dobila dojavu o nebezbednoj vožnji, nakon što je junak naše priče naleteo na drvo. Kada ga je policija locirala, nalazio se u vozilu ispred svoje kuće, rekavši policiji da ne vozi već da je sedeo u automobilu kako bi se ugrejao.

Kako je odbio da uradi alko-test, upozoren je a zatim i priveden jer nije prema naredbi pratio policajce do stanice. U stanici je ponovo odbio alko-test i uzorak krvi.

Pet dana kasnije, policija je zaustavila istog vozača dok se vozio ulicom South Street. Vozilo mu je zaplenjeno na 28 dana. Tada je izjavio da zna da mu je vozačka dozvola suspendovana, ali da se te mere neće pridržavati jer se ne slaže sa njom.

“Nezgodan kad popije”

Vozač je imao dve prethodne presude za odbijanje testiranja krvi, poslednju 2010. godine, i četiri za vožnju u alkoholisanom stanju, poslednju 2000. godine. Postojala je i prethodna presuda za odbijanje da prati policiju i tri prethodne presude za vožnju pod zabranom.

U izveštaju pre presude objašnjeno je da dotični gospodin, kada je pod dejstvom alkohola, “postaje neprijatan i ratoboran, osobine koje se mogu pratiti do njegovog odrastanja”.

Vozačev advokat je izjavio da njegov klijent poseduje više od jednog automobila, koje sada namerava da proda. Njegov transport u doglednoj budućnosti biće električni trotinet.

„Sa 66 godina shvata da ne može da nastavi ovim putem. Uneo je neke promene u svoj život.”

Vozač je osuđen na šest meseci kućnog pritvora, dok mu je vožnja zabranjena na tri godine.

Povezane vesti