Bez tolerancije na alkohol u Sloveniji

bez tolerancije na alkohol

Slovenački parlament usvojio je Rezoluciju o nacionalnom programu bezbednosti saobraćaja. Prema njoj na Slovenačkim putevima neće biti tolerancije na alkohol. Program donosi okvir za strategiju bezbednosti na putevima za narednih sedam godina. 

Nova strategija je dosta oštrija i ambicioznija. Nove mere bi trebalo da značajno poboljšaju stanje bezbednosti saobraćaja u Sloveniji do 2030. godine. To podrazumeva i cilj da se smanji broj poginulih na ispod 50 osoba godišnje. U isto vreme, ne sme biti više od 400 povređenih u saobraćaju.

Iz tog razloga predviđene su različite mere. Među najoštrijim je potpuno ukidanje dozvoljenog praga tolerancije na alkohol. Tako će u narednim godinama krenuti da važi pravilo da ako ste za volanom, ne smete da imate uopšte alkohol u svom organizmu. Dozvoljena količina će biti 0,0 promila.

Program predviđa i smanjenje ograničenja brzine na 30 km/h na većini gradskih saobraćajnica.

Uz sve ovo, predviđa se i pooštravanje kazni za povratnike u saobraćajnim prekršajima ali i povećanje visine odšteta za izazivanje teških saobraćajnih nezgoda.

Unapređenje i u drugim oblastima

Dokumentom se predviđaju i druga unapređenja vezana za sam saobraćaj. Tako je u fokusu i razvoj infrastrukture za bicikliste, pešake i druge alternative putničkom automobilu. Takođe će se veći fokus staviti na promovisanje javnog masovnog prevoza.

Povezane vesti