Novih 80 EV punjača na auto-putevima u Srbiji do kraja godine

Vlada Srbije planira da do kraja ove godine postavi čak novih 80 EV punjača duž auto-puteva i brzih saobraćajnica širom zemlje. Trenutno, na auto-putevima u Srbiji nalazi se samo osam javnih elektropunjača. U tu brojku nisu uračunati punjači na privatnim pumpama. Ipak, u toku je postavljanje dodatnih 18 EV punjača, dok je na novim deonicama planirano još sedam.

Nabavka novih EV punjača deo je inicijative “Zelene Oaze”, a Vlada Srbije je raspisala tender koji ističe sredinom januara. Prema informacijama iz Ministarstva saobraćaja, planirano je da se elektropunjači instaliraju na odabrane lokacije duž auto-puteva i brzih saobraćajnica kako bi se olakšalo putovanje električnim vozilima.

Tender, raspisan još prošle godine, omogućava kompanijama da na određenom broju postojećih stajališta postave između pet i 20 elektropunjača. Pored toga, kompanije su pozvane da izgrade male prodavnice sa kafeterijama, igralištima za decu i drugim sadržajima. Očekuje se da će do kraja 2024. godine biti instalirano ukupno 80 elektropunjača u okviru ovog tendera.

U skladu sa izmenama i dopunama zakona o planiranju i izgradnji, koje su nedavno usvojene, predviđeno je da do kraja 2025. godine na svim benzinskim pumpama na auto-putevima mora postojati barem jedan elektropunjač na svaka četiri benzinske točilice. Ova mera će rezultirati time da svaka pumpa ima minimum dva elektropunjača. Na ovaj način se želi podstaći kupovina i upotreba električnih vozila, ali i tranzit stranaca kroz Srbiju.

Ova inicijativa Vlade Srbije deo je šireg plana za smanjenje emisija gasova sa efektom staklene bašte. U tu svrhu neophodno je naravno i unapređenje infrastrukture za električna vozila. Očekuje se da će ova inicijativa poboljšati iskustvo vozača električnih vozila i doprineti održivijem transportu u zemlji.

Povezane vesti