Najavljena izgradnja auto-puta Križišće-Žuta Lokva u Hrvatskoj kao početak Jadransko-Jonskog koridora

Križišće-Žuta Lokva

U Hrvatskoj je najavljena izgradnja auto-puta Križišće-Žuta Lokva, čija vrednost iznosi 300 miliona evra. Ova investicija ima za cilj stvaranje punog jadransko-jonskog putničkog koridora, čime će se dodatno povećati povezanost i mobilnost u regionu.

Auto-put će se protezati od Križišća do Žute Lokve. Projekat je deo šire zamisli da cela Jadranska i Jonska obala budu pokrivene auto-putem. Nastavak kroz Hrvatsku podrazumeva i puni profil auto-puta od Metkovića do Dubrovnika. Ukupni trošak za izgradnju oba dela auto-puta procenjuje se na 1,2 milijarde eura. Očekuje se da će ovaj moderni infrastrukturni projekat biti završen do 2030. godine, čime će se znatno unaprediti saobraćajna efikasnost i povećati regionalna ekonomska povezanost.

Jadransko-jonski putni koridor ima važnu ulogu u olakšavanju trgovine, turizma i poslovnih aktivnosti između zemalja na obali Jadranskog i Jonskog mora. Ova investicija se smatra bitnom i za jačanje ekonomske saradnje i integracije u regionu, stvarajući bolje uslove za transport tereta i putnika.

Projekat auto-puta Križišće-Žuta Lokva predstavlja bitan korak ka potpuno premrežavanju Hrvatske obale mrežom auto-puteva. Ovim će se dodatno poboljšati konkurentska pozicija zemlje na regionalnom i evropskom nivou, a posebno u turizmu. Auto-put će se finansirati iz kredita.

Povezane vesti