Auto škola: Kako odabrati pravu školu i šta posle

auto škola

Auto škola bi po logici i zakonu trebalo da bude vozačev prvi susret sa vožnjom. Da biste uspešno položili vozački ispit i stekli vozačku dozvolu, prvi korak je odabrati pravu auto školu i instruktora. Da biste naučili da vozite ima još nekoliko koraka koje bi bilo dobro ispratiti.

1. Instruktor vožnje

Jedan od ključnih faktora pri odabiru auto škole je interakcija sa instruktorom vožnje. Postavljajte pitanja o njihovom iskustvu, pristupu obuci, i rasporedu časova. Pitajte ih o pristupu teorijskoj nastavi za vozače i kako prilagođavaju obuku individualnim potrebama.

Većina škola zadržava pravo da vam dodeli instruktora po svojoj volji. Ipak, instruktor je izuzetno bitan za put do dozvole ali i za prve godine vožnje. Iz tog razloga, ovde morate napraviti dobru odluku.

Raspitajte se o svim instruktorima iz željene auto-škole. Proverite da li možete da sami odaberete instruktora ili će vam ga auto škola odrediti.

Obratite pažnju na sledeću zamku: Neki instruktori daju i teoretske časove. To obično znači da su vrlo zauzeti i da ćete teško dobijati termine kod njih. Ovo može opasno poremetiti vašu rutinu i izazvati dalje probleme u obuci.

Dobar instruktor sa kojim se slažete i razumete zaista zlata vredi. Zato ukoliko postoji bolji instruktor u auto školi u koju niste planirali da idete, naš savet je da ipak razmotrite tu opciju.

2. Proučite teorijski deo

Teorijska nastava igra važnu ulogu u pripremi za vozački ispit. Nažalost, ona se češće svodi na otaljavanje i prolazak kroz propise i situacije reda radi.

Ukoliko želite samo da položite, onda je prolazak kroz primere testova najčešće dovoljan. Iako su sami časovi praktične obuke obavezni, na njima ćete retko naići na nešto više od informacija iz knjige i testova.

Ukoliko želite da naučite nešto, možda nije loša ideja da sa nekim iskusnijim vozačem prođete potencijalno bitne situacije u kojima ćete se u budućnosti naći. Zatim možete pogledati u teoriji koji je najbolji način da se takve situacije prođu.

3. Isplanirajte praktičnu obuku vožnje

Instruktori imaju svoj plan i program za same časove vožnje. Ipak, veštine kod polaznika su različite. Zato neko može imati više problema sa parkiranjem, neko sa višim brzinama, polaskom na nagibu.
Pričajte sa iskusnim vozačima u svom okruženju i prepoznajte šta vam teže ide. Insistirajte kod instruktora da češće vežbate ono sa čime imate poteškoća. Nema razloga da zapostavljate elemente vožnje koje ste prepoznali kao problematične. Nekada instruktori ne uspeju sami da prepoznaju probleme zbog velikog broja kandidata.

5. Vozački ispit

Cena vozačkog ispita može varirati između auto škola. Informišite se o celokupnom trošku obuke, uključujući troškove časova vožnje, teorijske nastave i samog ispita. Razmotrite svoj budžet pre nego što se odlučite.

Poslednjih godina se dosta čeka na polaganje. Iz tog razloga možete doći u situaciju da vam vreme između završetka časova i polaganja bude i više od mesec dana. Razmislite o uzimanju dodatnih časova pred polaganje. Ipak, nemojte se obeshrabriti ako vam deluje da ste nešto lošiji na tim časovima. To je zapravo jako čest fenomen.

Na samom ispitu probajte da što više umanjite tremu. Polaganje, kako god vama to izgledalo u tom trenutku, nije pitanje života i smrti. Koncentrišite se na ono što radite, saobraćaj i upravljanje vozilom. Na taj način ćete pokazati svoje najbolje izdanje i povećati svoje šanse.

6. Mentor

Četrdeset časova vožnje nije dovoljno da se nauči vožnja, prođu sve situacije u saobraćaju i stekne samopouzdanje. Auto škola se najčešće fokusira na upravljanje vozilom, koje iako ključno, samo je jedan od elemenata snalaženja u saobraćaju.

Većina vozača nakon polaganja vozi sa nekim iskusnijim, i to jeste pravi put. Ono što bismo mi dodali je da porazmislite o samom odnosu sa svojim mentorom. Učiti nekog da vozi ako niste instruktor i bez duplih komandi zna da bude prilično stresno. A uz to i zahteva vreme, strpljenje i pomalo hrabrosti. Iz tog razloga, odaberite nekog sa kim se dobro slažete, ko vam ne unosi nervozu i sa kim se nećete posvađati posle 200 metara vožnje.

Imajte u vidu i sve što ta osoba mora da prođe zbog vas, pa je u redu i pokazati zahvalnost.

Odabir prave auto škole ključan je korak ka bezbednoj i samostalnoj vožnji. Razmotrite ove savete kako biste osigurali da vaš put do vozačke dozvole bude uspešan i edukativan. Srećno!

Povezane vesti