Stari železnički most postaje pešački most

Uzbudljive promene očekuju Beograđane dok se stari železnički most, najstariji most u Beogradu, priprema za preobražaj u moderni pešački most. Ova istorijski značajna struktura, koja nije bila u funkciji od izmeštanja železničkog saobraćaja sa prostora današnjeg Beograda na vodi, dobiće novu ulogu kao pešački most, pružajući jedinstveno iskustvo šetanja preko reke Save.

Radovi na obnovi mosta već su započeli sa proverom statike. U skladu sa planovima, kako se vreme bude prolepšavalo, radovi će biti intenzivirani. Očekuje se da će Stari železnički most uskoro ponovno biti u funkciji, ovaj put – pešačkoj.

Miomir Magdevski, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Most će postati ključni deo pešačke celine, omogućavajući lagodan prelaz pešacima između keja na Novom Beogradu i keja u starom delu grada. Sa pogledom na reku, građani će moći da uživaju u šetnji preko Save uz prelep pogled na grad. Očekuje se da će obnova mosta dodatno ojačati povezanost između obala reke, pružajući Beograđanima i posetiocima jedinstvenu priliku da dožive grad iz potpuno nove perspektive.

Most bogate istorije

Ovaj istorijski most ima bogatu prošlost. Izgrađen je 1884. godine, a služio je kao prvi železnički most u Beogradu, povezujući grad sa Zemunom. Originalni most stajao je na šest kamenih stubova, bio je dug 462 metra i težak 7.200 tona. Nažalost, pretrpeo je dva rušenja, prvo u Prvom svetskom ratu, a zatim i tokom Drugog svetskog rata.

Аутор: Непознат – Novosti i Politika, CC0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=34965343

Obnovljen je 1919. godine, a poslednji put 1945. godine, kada je postao ključna veza između Beograda i Srema. Tada zajedno sa Starim savskim mostom, jedini preostali most preko Save u Beogradu. Nakon godina zapuštanja i neaktivnosti, most će ponovo oživeti. Ovaj put pružajući jedinstvenu priliku građanima da istraže istorijsku i kulturnu baštinu grada.

Očekuje se da će obnova mosta doneti revitalizaciju ove istorijske strukture i dodati još jednu atrakciju Beogradu, omogućavajući građanima da uživaju u jedinstvenom spoju prošlosti i budućnosti na obalama reke Save.

Povezane vesti