Los Anđeles daje stanovnicima “Mobility wallet” sa mesečnim sredstvima za prevoz

Los Anđeles

Los Anđeles je pokrenuo projekat pod nazivom eksperiment univerzalne osnovne mobilnosti. Ovaj pilot program, sa središtem u južnom Los Anđelesu, ima za cilj da pruži olakšanu mobilnost za 1000 stanovnika. Ovi stanovnici, mahom niskim primanjima će dobiti „novčanik za mobilnost“ sa 150 dolara mesečno za alternativne opcije prevoza. Međutim — sredstva se mogu koristiti samo za to, isključujući troškove posedovanja ili upravljanja ličnim vozilom. Kako se pilot projekat bliži kraju u aprilu, već je pokazao potencijal da poboljša mobilnost i doprinese održivosti životne sredine.

Stanovnici sa niskim primanjima glavni deo test grupe

Pilot mobilnog novčanika posebno cilja stanovnike sa niskim primanjima. Čak 80% učesnika je upisano u programe finansijske pomoći, a preko 60% se redovno oslanja na javni prevoz. Pored toga, 40% učesnika živi u domaćinstvima bez automobila, a polovina njih ne poseduje vozačku dozvolu.

Kako novčanik radi

Učesnici u programu dobijaju debitnu karticu sa 150 dolara svakog meseca tokom cele godine. Sva nepotrošena sredstva se prebacuju na sledeći mesec, podstičući učesnike da donesu strateške odluke u vezi sa svojim potrebama za prevozom. Kartica je ograničena na unapred odobrene troškove transporta, podstičući alternativne i održive opcije mobilnosti.

Učesnici su pokazali kreativnost u korišćenju novčanika za mobilnost, istražujući različite mogućnosti prevoza. Neki su uštedeli svoja mesečna sredstva za kupovinu električnog bicikla (e-bicikla), nudeći održiv i lični način prevoza. Drugi su se odlučili za pretplatu na platforme e-skutera, pokazujući fleksibilnost i prilagodljivost programa različitim individualnim potrebama.

Putovanja i pregled troškova

Podaci iz prvih šest meseci programa pružaju uvid u to kako učesnici koriste svoja sredstva za mobilnost. Otprilike 40.087 od 67.379 procenjenih putovanja obavljeno je javnim prevozom, naglašavajući značajno oslanjanje na postojeću tranzitnu infrastrukturu. Međutim, značajan deo sredstava (oko 500.000 dolara) dodeljen je uslugama prevoza ili taksi usluga kao što su Uber i Lift, sa približno 26.000 putovanja po prosečnoj ceni od 20 dolara. Ova analiza rashoda naglašava važnost fleksibilnih opcija prevoza u zadovoljavanju različitih potreba zajednice.

U razgovoru sa učesnicima, došlo se do zaključka da mnogi koriste sredstva za taksi usluge iz potrebe a ne kao vid luksuza. Na primer, stariji ljudi kada odlaze u nabavku i slično.

Šta dalje?

Los Anđeles je pokrenuo ovaj eksperiment kao zanimljivu inicijativu za poboljšanje mobilnosti za stanovnike sa niskim prihodima. U isto vreme može dati osnovu za rešavanje ekoloških problema. Podsticanjem korišćenja alternativnih načina prevoza, ovaj projekat ima potencijal da oblikuje politiku mobilnosti u budućnosti. Inkluzivnosti, održivosti i inovativnim pristupima urbanoj mobilnosti samo su još jedan benefit. Pilot projekat se završava u aprilu, a već se prave planovi za njegov nastavak.

Povezane vesti