Barselona nabavlja 38 autobusa na vodonik

autobusa na vodonik

Grad Barselona nabavkom novih 38 autobusa na vodonik postaje grad sa najviše ekoloških autobusa u Španiji. Kupovina, vredna 23,4 miliona evra, svedočanstvo je posvećenosti grada zelenoj mobilnosti i smanjenju zagađenja.

Ova nabavka je deo strateške inicijative Transports Metropolitans de Barcelona (TMB), javne transportne kompanije, da primeni ekološki prihvatljive tehnologije. Autobusi koje će isporučiti poljski Solaris, snabdevaće se vodonikom sa Iberdrole, velike fabrike za proizvodnju gorivnih ćelija blizu same Barselone.

Među naručenim autobusima su i dva zglobna autobusa od 18 metara, što ih čini prvim takve vrste u Španiji.

autobusa na vodonik
Urbino 18Hydrogen; Photo: Solarisbus.com

Deo finansiranja ovog projekta dolazi iz fonda Evropske komisije NextGenerationEU za ekonomski oporavak posle Covida. U julu 2023, TMB je dobio 21,24 miliona evra iz fonda za nabavku 36 autobusa na vodonik, 23 električna autobusa i dva voza.

Barselona je među prvima u Španiji krenula u usvajanju tehnologije vodonika, sa osam autobusa koji su već u upotrebi. Ova nova narudžba od 38 autobusa dovodi ukupnu gradsku flotu na impresivnih 46 autobusa na vodonik, što je najviše u Španiji.

Partnerstvo sa Iberdrolom obezbeđuje pouzdano snabdevanje vodonikom što je svakako ključno za ovakve projekte.

Povezane vesti