Novih 155 miliona evra za puteve i auto-put u Crnoj Gori

auto-putevi

Auto-put u Crnoj Gori bi trebalo da ponovo dobije zamah ove godine. Crna Gora je pojačala napore za poboljšanje saobraćajne infrastrukture sa novim budžetom od 155 miliona evra. Budžet je odobren za projekte puteva u toku ove godine.

U sklopu kapitalnog budžeta za saobraćaj, planirano je ulaganje od 65 miliona evra u sprovođenje čak 77 projekata. Od toga, čak 90 miliona evra je odvojeno za projekat nove deonine auto-puta Mateševo-Andrijevica.

Monteput je već pokrenuo tenderske procedure za izradu idejnih projekata za nekoliko značajnih projekata. Trenutno su aktuelni projekti za autoput Andrijevica – Berane – Boljare i autoput Andrijevica – Peć. Ovo je važan korak ka trasiranju svih planiranih auto-puteva u Crnoj Gori.

Osim toga, planirana je izrada idejnih rešenja za niz drugih saobraćajnica. To uključuje i Jadransko – Jonski auto-put od granice sa Bosnom i Hercegovinom do Grahova, brzu saobraćajnicu od Podgorice do Nikšića i deonicu Smokovac – Božaj.

Nastavak izgradnje autoputa Bar-Boljare predstavljaće prioritet. Intenzivne aktivnosti su već u toku za deonicu Mateševo – Andrijevica, a plan je da se EBRD uključi u finansiranje ovog projekta.

S ovim značajnim investicijama, Crna Gora postavlja temelje za modernizaciju saobraćajne mreže, što će imati pozitivan uticaj na ekonomski razvoj i kvalitet života građana.

Povezane vesti