Od naredne godine preko Gradiške, auto-putem od Beograda i Zagreba do Banja Luke

Gradiške

Nakon dugog očekivanja, izgradnja graničnog prelaza između Hrvatske i Bosne i Hercegovine kod Gradiške konačno je započela ove nedelje. Ovaj prelaz će značajno olakšati putovanje između dve zemlje. Granični prelaz sa poslednjom deonicom, povezaće auto-puteve Beograd-Zagreb i Banja Luka – Gradiška.

Takođe će se rasteretiti centar Gradiške i ogromne gužve koje se stvaraju na malom i neuslovnom graničnom prelazu. Gužve su takve da se često kroz samu Gradišku ne može proći kolima, a most preko Save je pun vozila.

Nakon sprovedenog postupka javne nabavke, sklopljen je ugovor sa odabranim izvođačem izgradnje objekata na budućem graničnom prelazu Gradiška. Izvođač će biti uveden u posao 10. aprila 2024. godine. Prema zaključenom ugovoru, rok za završetak radova je 12 meseci od dana uvođenja izvođača u posao. To bi značilo da se puštanje u rad cele deonice može očekivati u aprilu 2025.

Trenutno se radovi izvode na mostovima Rukavac Strug i kanal Nova Sava, kao i na nadvožnjaku Novi Varoš. Iako je izgradnja graničnog prelaza sa strane Bosne i Hercegovine već završena, puštanje u rad će morati da sačeka završetak hrvatskog prelaza.

Ova kratka deonica već godinama čeka završetak, s obzirom da je auto-put Gradiška – Banja Luka već odavno gotov, a od granice do auto-puta Beograd – Zagreb je svega nekoliko kilometara. Ipak, zbog različitih političkih i administrativnih peripetija, ova deonica će tek sada biti završena.

Povezane vesti