Senzori za pijane vozače obavezni u vozilima proizvedenim u SAD

senzori za pijane vozače

Najnoviji zakon koji je usvojen u SAD odredio je da su senzori za pijane vozače ubuduće obavezni kod novih automobila. Proizvođači automobila sada imaju obavezu ugradnje senzora za detekciju stanja vozača u svim novim vozilima. Ovi senzori, koji postoje već neko vreme, predviđeni su tako da utvrde da li je vozač pod dejstvom alkohola, narkotika ili preumoran da vozi i postoje u nekoliko različitih izvedbi. Senzor može samo upozoriti vozača, a u najradikalnijoj opciji i isključiti vozilo i praktično “zabraniti” vožnju. Međutim, još uvek nije poznato koji konkretno način upotrebe senzora će biti obavezan u novim automobilima.

Iako nesavršeni, uz brzi napredak tehnologije, kao i funkcije pametnih automobila, ovi senzori za pijane vozače mogu dovoljno dobro detektovati ponašanje vozača. Kako kroz eksterne kamere koje prate ponašanje u vožnji, držanje pravca i trake, tako i kroz unutrašnje kamere. Takođe tu su i senzori koji detektuju pokrete očiju, držanje tela i druge znake pospanosti i nepodobnosti za vožnju.

S obzirom na procentualni udeo vozača pod dejstvom alkohola i narkotika u saobraćajnim nezgodama sa teškim posledicama, ovaj propis deo je strategije bezbednosti saobraćaja i može potencijalno smanjiti broj nezgoda sa smrtnim ishodom.

Agresivna vožnja u porastu

Da li se i vama čini da je agresivna vožnja u porastu? Mi smo probali da dokučimo zašto se to dešava i kako se incidenti mogu izbeći. Više o ovoj temi možete pročitati u posebnom blogu na ovom linku.

Povezane vesti