Radovi na obilaznici oko Beograda biće gotovi do kraja godine

oko beograda

Višedecenijskom projektu izgradnje obilazne saobraćajnice oko Beograda u kategoriji autoputa polako se nazire kraj. Barem u onom delu koji je najbitniji za sam grad. Iako kompletna obilaznica obuhvata saobraćajnicu do Pančeva, Beograđani će sigurno biti zadovoljni za sad i kompletiranjem autoputa do Bubanj Potoka. S obzirom na sve veći PGDS na svim pravcima u gradu svaka nova deonica znači.

Trenutno su otvorena i aktivna gradilišta na takozvanom drugom delu, na trasama pet i šest. One obuhvataju potez od petlje Orlovača, preko tunela Straževica. Zatim nekoliko mostovskih konstrukcija i završavaju se u velikom stilu, na ogromnoj denivelisanoj raskrsnici Bubanj Potok.

Kako tvrde nadležni, trasa pet obilaznice oko Beograda bi trebalo da bude puštena u rad već za nekoliko dana. Ciljani datum je 15. jun. Na trasi šest pak postoji još dosta izazova, s obzirom na broj mostovskih konstrukcija. Tu su još i tunel Beli Potok, koji će prolaziti ispod Avalskog puta, ali i dve petlje – jedna na Avalskom putu i drugu gorepomenutu Bubanj Potok. Kompletan drugi deo obilaznice trebalo bi da bude završen do kraja godine.

Odmah nakon završetka drugog dela, planirano je otvaranje gradilišta na trećem. Ono bi obuhvatalo nastavak gradnje trase od Bubanj Potoka do Pančeva, dužine 22 kilometra. Ova deonica takođe neće biti jednostavna, s obzirom na teren između Bubanj Potoka i Dunava, na kom graditelje takođe čeka izazov gradnje mosta. Ipak, ova deonica će u mnogome olakšati putovanje za stanovnike i posetioce Banata koji gravitiraju ka južnim i zapadnim delovima kako Beograda tako i cele zemlje.

Povezane vesti