Poruke o nezgodama prouzrokuju još više nezgoda?

poruke o nezgodama

Istraživanje koje su zajedno sproveli univerziteti u Minesoti i Torontu dovelo je do zanimljivih zaključaka. Naime, stručnjaci su konstatovali da poruke o nezgodama i njihovom broju na promenljivoj signalizaciji na auto-putevima donose više štete nego koristi.

Iako su ove poruke uobičajne i predstavljaju standardni deo kampanja, one zapravo imaju negativan efekat na celokupnu bezbednost saobraćaja. Poznato je da svako odvraćanje pažnje neposredno utiče na bezbednost. Ipak ono što su profesori Džonatan Hal i Džošua Medsen zapazili prateći podatke sa auto-puteva u Teksasu daje drugu perspektivu, kad su u pitanju specifično ova obaveštenja.

Na auto-putevima u Teksasu vlasti su odlučile da prikazuju poruke o nezgodama samo u toku jedne sedmice u mesecu. Istražujući podatke od pre početka kampanje i upoređujući nedelje tokom kojih je poruka bila prikazana i one kada nije, došlo se do zaključka da je broj saobraćajnih nezgoda povećan za 4.5% u narednih 10 km puta. To se može uporediti sa efektom koji ima povećanje dozvoljene brzine ili smanjenje saobraćajnih patrola. Procenjeno je da su ove poruke ukupno povećale broj nezgoda u Teksasu na godišnjem nivou za 2660. Broj smrtno stradalih povećavan je za 16 osoba.

Zanimljivo je i da se bezbednost pogoršavala sa povećanjem broja koji je prikazan na samoj poruci.

Zaključak koji su profesori izveli je da vozače ne treba opterećivati dodatnim kognitivnim zadacima. Posebno ne u već složenim uslovima vožnje na auto-putu. Oni predlažu da se poruke prikazuju u bezbednijim i manje opterećujućim uslovima. To bi bili na primer semafori ili manje kompleksne deonice puta.

Povezane vesti