Novi autobus na gorivne ćelije iz Italije

gotivne ćelije

Rampini Hydron je prvi autobus ovog tipa napravljen u Italiji. Takođe je i prvi u kategoriji autobusa od 8 metara na gorivne ćelije koji će biti proizvođen u Evropi. Kompanija Rampini koja postoji još od 1945, specijalizovana je za izradu različitih industrijskih mašina i vozila. Poslednjih godina vrlo uspešno proizvodi i električne autobuse. Era vozila na gorivne ćelije i električna vozila u celini, koju je rukovodstvo kompanje predstavilo pre nekoliko godina, označava jasan otklon od dizel tehnologije koju je Rampini do sada implementirao u autobusima.

Rampini Hydron ima električni pogon sa gorivnim ćelijama i može da preveze do 48 ljudi. Zvanično deklarisani domet vozila je i do 450 kilometara.

Osim Hydron modela, kompanija Rampini obelodanila je početak proizvodnje još dva autobusa – Sixtron i Eltron, oba sa klasičnim električnim pogonom. Sixtron, kako mu ime kaže, je autobus od 6 metara, predviđen za manji broj putnika (do 31) i manje radijuse kretanja, sa dometom do 250 km. Sa druge strane Eltron dostiže i do 300 km dometa, uz uži trup i kapacitet do 48 putnika.

Autonomno šatl vozilo takođe postaje popularan izbor

Nemačka kompanija ZF i američka kompanija za usluge mobilnosti BEEP lansirali su autonomno šatl vozilo koje će se koristiti za transport putnika. Ovaj shuttle je četvrtog nivoa autonomnosti i sposoban je da samostalno putuje bez asistencije vozača. Više o ovome u posebnoj vesti.

Povezane vesti