Inovativan parking za bicikle i električne trotinete instaliran u Sarajevu

Bparco

Na incijativu studenata ETF-a u Sarajevu, Stalex, ispred fakulteta postavljena je novi inovativan parking za bicikle i električne trotinete. Instalacija je urađena na prethodnom parking mestu za motorna vozila, što je svojevrsni dokaz posvećenosti održivom razvoju transportnih sistema, koji simbolično dolazi od akademske zajednice. Kompletan projekat izradio je saradnik za razvoj infrastrukture u udruženju za promociju biciklizma Giro di Sarajevo, Damir Margeta. 

Na parkiralištu će moći da se parkira do deset bicikala i električnih trotineta, a biće osigurane i odgovarajuće brave: U-lock i sajle. One će moći da se preuzmu na portirnici fakulteta. Konstrukcija je od kvalitetnog materijala što daje određenu dozu sigurnosti korisnicima. Dizajn je urađen na takav način da pruža zaštitu bicikala i trotineta od udara i oštećenja.

Isti ovakav inovativan parking za bicikle montiran je i u dvorištu osnovne škole “Fahrudin Fahro Baščelija” u Goraždu, u saradnji biciklističkog udruženja Giro di Sarajevo i udruženja za zaštitu životne sredine “Eko Habitat”.

Da li ste znali?

Bolja biciklistička infrastruktura zapravo ima višestruke pozitivne efekte na grad. Prema istraživanju koje je sprovedeno pre svega u pogledu zdravstvenog uticaja biciklizma, došlo se do veoma dobrih projekcija. Autori studije zaključili su da masovna primena biciklističkog saobraćaja, može godišnje da spasi preko 15 hiljada života samo u SAD. Više o tome pročitajte u posebnoj vesti.

Povezane vesti