Brza saobraćajnica Požarevac – Koridor 10 biće gotova do kraja 2023

brza saobraćajnica

Kako su najavili iz Ministarstva za Građevinarstvo, Saobraćaj i Infrastrukturu Republike Srbije, brza saobraćajnica na ovoj deonici biće gotov do kraja 2023. godine. Ovaj sektor puta je deo duže saobraćajnice koja će se protezati do Golupca na Dunavu. Na taj način ovaj deo istočne Srbije dobiće kvalitetnu i brzu vezu sa ostatkom mreže auto-puteva i brzih puteva Srbije i Evrope.

Brzi put, odnosno put za motorni saobraćaj kako ga zakon i struka prepoznaju, imaće po dve trake u smeru. Zaustavnih traka neće biti. Nažalost, na putu su planirane i raskrsnice u nivou. Ovo je u poslednje vreme u Srbiji postala loša praksa kada je u pitanju ovaj tip saobraćajnice. Takođe, graditelji će koristiti deo postojećeg dvotračnog puta, koji će postati deo ove saobraćajnice.

Očekuje se da ovaj projekt značajno poboljša bezbednost saobraćaja na ovom pravcu. Takođe, bolji pristup Požarevcu, Golupcu i okolini omogućiće nove prilike za razvoj ovog kraja.

Ostali projekti brzih saobraćajnica

Osim ovog, još jedna takozvana brza saobraćajnica je trenutno u izgradnji u Srbiji. U pitanju je veza između Valjeva i auto-puta Miloš Veliki. Ona je takođe u poodmakloj građevinskoj fazi, a trebalo bi da bude gotova početkom 2023. godine.

U planu su takođe i saobraćajnice Beograd-Zrenjanin-Novi Sad, kao i put Vožd Karađorđe za koji se pretpostavlja da će biti istog tipa.

Povezane vesti