eVtol ruta u Čikagu – budućnost mobilnosti

evtol

Čikago bi trebalo da postane jedan od prvih gradova na svetu koji će pokrenuti vtol rutu. Ruta će biti rezervisana za električne putničke dronove (eVTOL) sa vertikalnim poeltanjem i sletanjem. Ovo dolazi kao rezultat saradnje između Archer Aviation-a i United Airlinesa.

Prema najavi dve kompanije, eVTOL ruta bi trebalo da bude pokrenuta 2025. godin. Ona će povezati centar Čikaga sa međunarodnim aerodromom O’Hare, jednim od najprometnijih aerodroma na svetu.

Archer Aviation, startup sa sedištem u Kaliforniji koji je specijalizovan za razvoj eVTOL aviona, biće odgovoran za obezbeđivanje letelica. Sa druge strane, United Airlines će obezbediti svoju infrastrukturu i operativnu ekspertizu kako bi se osigurala bezbednost i efikasnost usluge.

Očekuje se da će eVTOL letelice moći da nose do četiri putnika i da lete brzinom do 240 kilometara na sat. Na taj način značajno će skratiti vreme putovanja i povećati pristupačnost aerodromu.

Iz United Airlines-a i Archer Aviation-a, rekli su da će nova eVTOL ruta „revolucionisati transport u gradovima“ i „obezbediti novi, inovativni način prevoza što značajno smanjuje vreme putovanja i povećava udobnost za putnike.”

Partnerstvo između Archer Aviation i United Airlines dolazi kao deo širih napora United Airlines-a da postane ekološki održivija aviokompanija. Između ostalog, United Airlines se obavezao da će smanjiti svoje emisije gasova staklene bašte za 100% do 2050. godine.

Očekuje se da će nova eVTOL ruta pružiti održiviju i efikasniju alternativu tradicionalnim metodama transporta. A mogla bi poslužiti i kao primer za druge gradove širom sveta koji žele da pokrenu eVTOL tehnologiju.

Partnerstva poput ovog između Archer Aviation i United Airlines mogu biti dobar primer kako inovacije i saradnja mogu pomoći ostvarenju održive urbane mobilnosti.

Povezane vesti