Bparco pobednik Tech-boost programa

bparco

Startap Bparco osvojio je nagradu od 10.000 KM na takmičenju podržanom od strane Fondacije 787 i HulkApps-a. Takmičenje pod nazivom Tech-boost program, okupilo je sedam finalista sa tehnološkim i inovativnim biznis idejama iz Bosne i Hercegovine.

Bparco je startup koji se bavi parkiralištima za bicikle i električne trotinete. Ovi inovativni parkinzi već su instalirani i funkcionalni na nekoliko lokacija u BiH. Njihova glavna namena je povećana bezbednost vozila od krađe i oštećenja.

Kako navodi osnivač Damir Margeta, Bparco će nagradu iskoristiti za unapređenje proizvoda. Parkiralište je u potpunosti projektovano i dizajnirano od strane Bparco-a, koji je i vlasnik intelektualne svojine. Ovaj mladi startup se nada daljem razvoju a ovakva nagrada je sigurno jedan veliki podsticaj.

Činjenica da je jedan mobility startup dobio ovakvu nagradu svakako je dobar signal za urbani razvoj u regionu. Podsticanje alternativnih i održivih vidova prevoza je ključan faktor u daljem razvoju urbane mobilnosti.

Tech Boost program

Tech Boost #4, preduzetnički program Fondacije 787, započeo je u novembru prošle godine. Učesnicima su bili dostupni mnogobrojni lokalni i međunarodni mentori, sadržaji i podrška prilagođena biznisima koji teže inovacijama i međunarodnom rastu. Uz to, HulkApps, IT i e-commerce kompanija iz Sarajeva, izdvojila je finansijska sredstva i obezbedila mentorsku podršku pobedničkom timu za dalji razvoj biznisa.

Bparco

U čemu je inovacija Bparco parkirališta?

Sama inovacija se sastoji u modifikaciji poprečne prečke parkirališnog stalka, koja je svojim dizajnom osposobljena za čvrsto vezivanje električnih trotineta u sadejsvu sa U-lock-om. Parkiralište može komforno prihvatiti deset bicikala i električnih trotineta, a dodatno su osigurane i odgovarajuće brave: U-lock-ovi i sajle.

Kvalitetna i čvrsta konstrukcija daje dozu sigurnosti korisnicima, a dizajn je takav da biciklima i e-trotinetima pruža visoku zaštitu od krađe i vandalizma. Ovakvo parkiralište montirano je kod tehničkog fakulteta u Sarajevu kao i u dvorištu Osnovne škole “Fahrudin Fahro Baščelija” u Goraždu.

Povezane vesti