Kada će biti završen brzi put kod Gradiške?

brzi put kod gradiške

Tako blizu a tako daleko. Tako se može definisati distanca koja nedostaje auto-putevima u BiH i Hrvatskoj da se dodirnu. Brzi put kod Gradiške, koji bi trebalo da poveže ova dva važna puta godinama ostaje nedovršen.

Iako je auto-put Zagreb-Beograd odavno već tu, a auto-put između Banja Luke i Gradiške takođe već godinama u eksploataciji, poslednja konekcija nikako da bude završena. Prvo je problem pravila nemogućnost dogovora dve države. Zatim nizak prioritet, granica, most, a sada i birokratija i šengen.

Ostalo je da se izgradi deo sa Hrvatske strane, nakon mosta preko Save. A sada je izvođač zatražio od Hrvatskih cesta i Ministarstva Transporta i Komunikacija BiH privremenu dozvolu da koristi most, kako bi ubrzao radove. Ipak, ispostaviće se da je to donelo više problema nego koristi.

Ceste i Ministarstvo traže od izvođača da preuzme održavanje mosta, jer će biti jedini koji će ga koristiti. Uz to, preko novog i neotvorenog mosta će prelaziti teške mašine i kamioni koji ga mogu ošteti. Takođe, postoji i problem privremenog graničnog prelaza. S obzirom da bi radnici svakodnevno nekoliko puta morali da cirkulišu između dve države, to dodatno komplikuje stvari.

Iz Cesta tvrde da su spremni i voljni da pomognu, ali da prvo moraju biti ispunjeni svi preduslovi.

Šta pravi problem u izgradnji?

Najveći problem sa graditelje predstavlja visok vodostaj Save i okolnih kanala. Zbog obilnih padavina, kanali sa leve obale Save su preplavljeni i otežavaju pristup i gradnju. Takođe, izvođač radova, Integral iz Laktaša, ima problema sa dobavljačima sa Hrvatske strane. Naime, uz svu dobru volju, dobavljači prosto nemaju dovoljne količne materijala. Tako se materijal mora dopremati iz BiH, i to preko izuzetno opterećenog graničnog prelaza i mosta u Gradiški.

Brzi put kod Gradiške je poslednji deo slagalice koji će omogućiti građanima ovog dela BiH konekciju sa pan-evropskim koridorom. Prvu takvu konekciju koju će ova država dobiti.

Nadamo se da će svi problemi sa ovom deonicom biti brzo otklonjeni. Zaista je šteta da par stotina metara puta koči koristan putni pravac.

Gradnja puteva u BiH spora, ali dostižna

Osim ovih puteva, u Bosni i Hercegovini postoji niz drugih projekata. Najavljena je izgradnja puta između Banja Luke i Prijedora. Takođe je u toku izrada projekta za brzi put Bihać – Velika Kladuša. Još jedan monumentalni projekat je auto-put od Sarajeva ka Beogradu, gde takođe ima određenih problema. Ipak, radovi bi trebalo da počnu uskoro.

Povezane vesti