Nastavak gradnje auto-puta u Crnoj Gori tek naredne godine

Crna Gora će dobiti novu deonicu auto-puta, koji treba da poveže Beograd i Bar, kasnije nego što se očekivalo. Izgradnja nove deonice, koja će povezati Mateševo i Andrijevicu još nije počela. U planu je da se idejni i glavni projekat završe do kraja 2023. To znači da sama izgradnja neće početi pre 2024. godine, a još uvek je pitanje koji će biti rok izgradnje.

Iako je izgradnja auto-puta u Crnoj Gori dobra vest za privredu i turizam, postoje i kritike koje se tiču ekonomskih aspekata projekta. Prema izjavama stručnjaka, projekat autoputa nije realno da sebe otplati u narednim godinama, što znači da će Crna Gora morati da plaća kredit za izgradnju autoputa dugi niz godina.

Ipak, broj vozila na deonici otvorenoj prošle godine je premašio očekivane projekcije.

Takođe, postoje kritike i oko dinamike izvođenja radova. Naime, tokom izgradnje prve deonice između Smokovca i Mateševa, praktično ništa nije urađeno na pripremi drugih deonica. Tako, najmanje godinu i po dana od završetka tog dela auto-puta, nijedna mašina neće početi sa radom na drugim deonicama.

Deonica od Mateševa do Andrijevice ima oko 25 kilometara, ali kako još uvek nisu završeni projekti, radovi su na čekanju. Samim tim je uslovljen i nastavak gradnje ka granici sa Srbijom. A do granice postoji još 75 kilometara, preko Berana, do Boljara.

Podsetimo, izgradnja auto-puta u Crnoj Gori je započela 2014. godine, a do sada je izgrađeno oko 40 kilometara auto-puta. Kada bude završen, auto-put će smanjiti vreme putovanja do Jadranskog mora od Beograda sa 10 na 4 do 5 sati.

Povezane vesti